28 OCAK 2022 GÜNDEMİ

img

* PKK Lideri Abdullah Öcalan, devletin ciddi olması gerektiğini belirterek, “Benim adıma milyonlarca yalan söyleniyor. Apo adına hiç kimse konuşmasın” uyarısında bulundu. 

* Erdoğan’ın PKK Lideri Abdullah Öcalan adına yaptığı açıklamaların tecridi derinleştirdiğini söyleyen HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Tecrit kaldırılmalı ve Öcalan’ın kendisi konuşmalı” dedi. 
 
* Sivil polislere ait Ford Ranger tipi zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan’ın annesi Meryem Dayan, "Bu zırhlı araçları sokaklardan çekin" dedi.
 
* Kırıklar Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutukluların taleplerinin karşılanmasını isteyen HDP’li Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, tutukluların can güvenliklerinin olmadığını belirterek, demokrasi güçlerinin ses vermesini istedi.
 
* Binlerin katılımıyla gerçekleştirdikleri kongreyle gençliğin mücadele ruhunu bir kez daha ortaya koyduklarını belirten HDP Gençlik Meclisi'nden Ümit Akbıyık, "Gençliğin ilk hedefi tüm topluma dayatılan tecrit politikasını kırmak olacak" dedi. 
 
* Batman Valiliği, Kürt Dil Platformu'nun Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle kentte stant açmasına izin vermedi.  
 
* Diyarbakırlılar, DAİŞ'in Hesekê’ye dönük saldırısıyla ulusal birliğin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, "Her yerde bu saldırılar karşısında birlik olmalıyız" dedi.  
 
* ABD, Çin ve Rusya gibi güçler Ukrayna meselesi üzerinden mevzi savaşı veriyor. Batı’nın “yaptırım” tehdidine karşılık Rusya, Çin’le olan ticari bağını daha da güçlendiriyor. 
 
*AYM, mesleki faaliyetleri suç sayılarak 6 yıl 3 ay hapis yatan gazeteci Mehmet Güleş’in “ifade özgürlüğünün ihlali” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.
 
* BBC İstanbul ofisinde başlatılan grev 15’inci gününde devam ederken, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, BBC’yi gazetecilerin insani taleplerini sözleşme ile karşılamaya çağırdı. 
 
* İstanbul’da haftalık açıklanan verilere göre, pozitif vaka sayısı 100 binde, bin 571 olduğunu belirten İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Küçükosmanoğlu, sayının her geçen gün yükseldiğini kaydetti.  
 
* Bodrum ve Milas ilçelerinde tapulu arazilerine şerh konulan köylüler, “Şimdi tarlalarımızı sonra da evlerimizi elimizden alacaklar" diyerek dava açmaya hazırlanıyor. 
 
* Siirt’ten Adana’ya göç ettirilen Dengbêj Hediye Alağaş,  memleket özlemini klamlarla dindirmeye çalıştığını belirterek, “Dengbêjlik kadının serhildanıdır, bu kültür kadınlarla var oldu” diyerek sahiplenme çağrısında bulundu.
 
* Şenyaşar Ailesinin Adalet Nöbeti 326'ncı gününde devam ediyor. 
 
* İzmir’de Kemeraltı esnafı, elektrik zammı başta olmak üzere artan maliyetlere dikkat çekmek için Konak Meydanı’nda açıklama yapacak. (11.00)
 
* ÖHD, ÇHD ve İHD İzmir şubeleri, Şırnak'ın Cizre ilçesinde kayyımın koruması polislerinin araçla çarpması sonucu yaşamını yitiren Abdulgaffar Dayan için Bayraklı Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirecek. (12.30)
 
* Mersin’de İrem Bahçe’nin katledilmesine ilişkin açılan davanın duruşması Mersin 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (13.00)
 
* Tutuklu yakınlarının, Diyarbakır ve Van barolarında başlattığı Adalet Nöbeti devam ediyor. (13.00-16.00)
 
* Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 121'inci ayında İHD Ankara Şube önünde açıklama gerçekleştirecek. (13.30)
 
* Eğitim Sen Diyarbakır ve Mersin şubeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'na ilişkin açıklama yapacak. (13.30)
 
* İzmir'deki insan hakları örgütleri, kentte artan nefret saldırıları ve cinayetlere ilişkin Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapacak. (18.00)
 
* İzmir Tiyatroları Derneği, İzmir’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nin Emniyet Müdürlüğüne tahsis edileceğine ilişkin AKM önünde açıklama yapacak. (18.30)