‘FETÖ’nün medya yapılanması’nda esas hakkında savunmalara geçildi

img

İSTANBUL - "FETÖ’nün medya yapılanması”nda yer aldıkları gerekçesiyle 19’u tutuklu 29 kişinin yargılandığı davada esas hakkındaki savunmalara başlandı. Savunmalar yarın devam edecek.

 
"FETÖ’nün medya yapılanması”nda yer aldıkları iddiasıyla aralarında gazeteci Murat Aksoy ve müzisyen Atilla Taş'ın da yer aldığı 19'u tutuklu 29 medya çalışanının “örgüt üyeliği” ve “darbe teşebbüsü” suçlamasıyla yargılandığı davanın bugün başlayan duruşmasında sanıklar esas hakkındaki savunmalarını yapmaya başladı. Tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıkların hazır bulunduğu duruşmayı yargılananların aileleri de izledi. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma eski Habertürk televizyonu çalışanı ve kapatılan Meydan gazetesi yazarı Abdullah Kılıç esas hakkındaki savunması ile başladı. Kılıç, “Örgüt üyesi olmak gibi gazetecinin de kriterleri de vardır. Hem örgüt üyesi olup hem gazeteci olunmaz” dedi. Kılıç, sözlerini “Gazeteciyim, gazeteciyim, ben gazeteciyim” şeklinde bitirdi.  
 
MEMİŞ: 20 YILDIR AKP’LİYİM
 
Haberdar haber sitesinin eski çalışanı Ahmet Memiş, “Mütalaayı defalarca inceledim ama savunma yapabilecek bir unsur bulamadım. Ayrıca iddianamedeki suçlamalar da mütalaada yer almamış. 25 yıllık gazeteciyim hayatımın 20 yılı AKP yanlısı sitelerde geçti. 20 yıldır AKP'liyim. İlk oyumu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduğunda Recep Tayyip Erdoğan'a vermiştim. Bir gün dahi örgüte ait olduğu iddia edilen yayın organlarında çalışmadım. Maddi nedenlerden ötürü Haberdar'a geçtim. Said Sefa defalarca Halk TV'de yayındayken Fuat Avni tweet atmış, bunu benim aklım almıyor” diye konuştu.
 
Tutuksuz sanıklardan kapatılan Zaman gazetesi çalışanları Ali Akkuş, Gülen cemaatinin evlerinde, yurtlarında kalmadığını, okullarında okumadığını söyledi. Akkus, 2009'da Ekrem Dumanlı’nın kendisini eleştiren tavrı nedeniyle kendisini haber müdürlüğünden aldığını ve sayfa sorumlusu yaparak etkisiz hale getirdiğini söyledi. Akkuş, “Bana yöneltilen FETÖ soruşturmasını ağır bir hakaret olarak görüyorum” dedi.
 
AVUKAT SALONDAN ÇIKTI
 
Akkuş'un ardından tutuklu sanıklardan Cuma Ulus'un avukatı Ömer Kavili, bir önceki celsenin UYAP kayıtlarının deşifresinin ve dosyanın ne kendisine ne de müvekkiline gönderilmediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Taner Akıncı Kavili'ye söz vermek istemedi. Akıncı “Biz size savunma hakkı veriyoruz kullanıp kullanmamak size kalmış” dedi. Kavili “Dosyayı büroma yolladığınız takdirde savunma yapacağız. Müvekkilim de öyle savunma yapacak. Delil olmadan yargılama olmaz, hukuksuz yargılama yapıyorsunuz” diyerek dışarı çıkacağını söylerken Akıncı da “Avukat beyi dışarı çıkarın” dedi. Kavili duruşma salonundan çıktı.
 
ATİLLA TAŞ BERAAT TALEBİNDE BULUNDU
 
Sonrasında şarkıcı Atilla Taş savunma yaptı. “Adil yargılamanız için teşekkür ederim” diyerek savunmasına başlayan Taş'a Mahkeme Başkanı Akıncı “İlk defa biri böyle bir şey söylüyor” diye cevap verdi.
 
Taş savunmasının devamında şunları söyledi: “Samimiyetle söylüyorum. İyi insanlarsınız. Lütfen beni hapse atmayın. Savcı benim yeniden tutuklanmamı istemiş ama ben orayı kaçırdım. Benim eskiden aldığım reklam karşılığındaki telefon incelenmiş, ByLock var denmiş ama biz incelettik bu bir reklam çerezi. Savcı beyi tebrik ederim sonunda benden terörist çıkarmayı başardınız. Yukarıda bugün bir kız benimle fotoğraf çektirdi, fotoğrafta zafer işareti yaptı. Hanıma 'eyvah bir dava daha geliyor' dedim. Artık insanlara 'soruşturmanız var mı' diye soruyorum. Şaka yaptım sanıyorlar. Her hafta adli kontrol için parmak izi veriyoruz, herkes bir defa basıyor makineye, ben 3 defa basıyorum bir de selfie çekiyorum ki sıkıntı olmasın. Hiçbir zaman terör örgütüne üye olmadım, yardım etmedim. Ben suçsuzum. Beraatimi rica ediyorum.”
 
'TEHLİKE GEÇTİ Mİ?'
 
Sanık Bayram Kaya ise gazeteciliğe TRT’de başladığını söyledi. Kaya, “Haber kaynaklarım her zaman açık kaynaklardan oldu, gizli kaynaklardan haber almadım” diye konuştu.
 
Eski Subuo Haber Genel Yayın Yönetmeni Muhammet Sait Kuloğlu ise esas hakkındaki savunmasında “Haberden ötürü kimse örgüt üyeliği ile suçlanamaz, örgüt üyeliğinin tanımı bellidir. Ben gözaltına alındığımda haberturk.com'da çalışıyordum” dedi. Kuloğlu haklarındaki ilk tahliye kararı verildiği dönem kendilerine yönelik sosyal medyada tehdit mesajları olduğunu belirterek “İyi ki bizi tahliye etmemişsiniz” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Akıncı “Şimdi tehlike geçti mi, tahliye istiyor musunuz?” diye sordu, Kuloğlu da tahliyesini istedi.
 
DURUŞMA YARIN DEVAM EDECEK
 
Bünyamin Köseli ise esas hakkındaki savunmasında “Ben paradoksal bir hata görüyorum” dedi. Köseli “Benim hiçbir zaman gizli saklım olmadı. Tahliye edildikten sonra da aynı telefonu kullanmaya devam ettim. Sadece DHKP-C ile değil birçok örgütle ilgili araştırma yaptım. Çünkü araştırmayı seviyorum” diye konuştu.
 
Bir kısım sanıkların esas hakkındaki savunmasını tamamlaması üzerine mahkeme heyeti açıkladığı ara kararında Emre Soncan hakkında başka bir dava açıldığı gerekçesiyle dosyasını ayırdı. Soncan’ın dosyasının ayrılması ile birlikte dosyada 28 kişi kaldı. Duruşma yarın devam edecek.
 
YARGILANANLAR
 
Davada Said Sefa ve Bülent Ceyhan hakkında yakalama kararı bulunuyor. Murat Aksoy, Atilla Taş, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Davut Aydın, İbrahim Balta, Ali Akkuş ve Muhterem Tanık tutuksuz olarak, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Habip Güler, Hanım Büşra Erdal, Ufuk Şanlı, Cuma Ulus, Mutlu Çölgeçen, Ahmet Memiş, Ünal Tanık, Muhammet Sait Kuloğlu, Yetkin Yıldız, Yakup Çetin, Seyid Kılıç, Mustafa Erkan Acar, Hüseyin Aydın, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu tutuklu olarak yargılanıyor.