Van’da Anadil paneli: İnsanın dili ruhudur

img

VAN - Van'da düzenlenen anadil panelinde, Kürtçe ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılan tüm dillere sahip çıkılması çağrısı yapıldı.

HDP İl Örgütü Van’da, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle bir panel düzenledi. Van Ticaret Odası (VATSO) toplantı salonunda düzenlenen anadil paneline Kürt Yazarlar Dilaver Zeraq, İkram İşler katıldı. Saliha Ayata’nın moderatörlüğünü yaptığı panele HDP Van İl Eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eşbaşkanı Ayla Tarhan, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, yerine kayyum atanan Edremit Belediye Eşbaşkanı Rojbin Sevil Çetin, KHK ile kapatılan Kurdî-Der yöneticileri, Barış Anneleri, TJA aktivistleri ve halk katıldı.
 
İŞLER: TOPLUMU DİLSİZ BIRAKMAK İSTİYORLAR
 
Panelde ilk olarak konuşan Kürt Yazar İkram İşler, dilin toplumların varlığı olduğunu söyleyerek, Kürtlerin varlığının da dili olduğunu belirtti. Dilini kaybeden toplumların her şeyini kaybedeceğini ifade eden İşler, "Dili oluşturan en temel faktörler yaşadığınız coğrafya ve üretim biçiminizdir. Toplumu dilsiz bir çocuğa dönüştürmek istiyorlar. Kürtlerin dilinin ortaya çıkışı ekine, toprağa dayanırken, Türkçe ise tamamen emir kipine dayalı askeri komut sistemi ile gelişmiştir. Türkler tarihten bu yana hep savaşmışlardır. Bu da Türkçede yap, kır, vur gibi emir kiplerini geliştirmiştir. İnsan diliyle var olur, onunla yaşar. Dilsiz bir insan ağlayan çocuk gibidir. Bu yüzden bize hangi dil dayatılırsa dayatılsın kendi dilimize sahip çıkalım. Tüm diller bizim için değerlidir, hepsinin korunması gerekiyor” dedi. 
 
ZERAQ: DİL SOYKIRIMLARINI HEP BİRLİKTE ENGELLEYELİM
 
Ardından konuşan Yazar Dilaver Zeraq ise, “Bir insanın dili onun ruhudur. Şimdi hepimiz başka dillerde konuşuyoruz, bu mecburiyetle olmuş, zoraki olmuş ama bir şekilde hepimiz anadilimizi unutmaya başladık. Her yerde ‘aman anadilimiz asimile ediliyor’ diye kaygılarımızı dile getiriyoruz ama kaygılarımız orada kalıyor. Kaygılarımızı hayata geçirirsek dilimizi korumuş oluruz. Bakın annelerimiz çok iyi Kürtçe konuşuyorlar,  biz eğer dilimize sahip çıkmazsak onları fizikken değil ama dil olarak kaybedeceğiz. Öyle bir asimilasyona uğradık ki bugün annelerimizle iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Dünyadaki tüm dil soykırımlarını hep birlikte durduralım”  diye konuştu.