Temel ve Dündar’ın yargılamasının durdurulması talebine ret

img
DİYARBAKIR - KCK Ana Davası’nda, HDP milletvekilleri Tayip Temel ve Pero Dündar’ın dokunulmazlık nedeniyle yarılamalarının durdurulması talebi reddedildi.  
 
KCK Ana Davası’nın Yargıtay’da bozulmasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tayip Temel ve Pero Dündar’ın bulunduğu 36 kişinin yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Zeynel Mat hazır bulunurken, Yüksekova Belediyesi eski Başkanı Mehmet Salih Yıldız ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. 
 
Duruşmada savunma yapan Yıldız, yerel mahkemenin verdiği beraat kararının Yargıtay tarafından bozulduğunu hatırlatarak, suçlanmasına konu olan ve PKK’ye para aktarmak olarak değerlendiren telefon konuşmasını, partisi Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) PM Üyesi ve Genel Saymanı Abdullah Bozkoyun’la yaptığını belirtti. Telefonda konuşulan para konusunun ise üye aidatları olduğunu kaydeden Yıldız, Yargıtay’ın bozma ilamına karşı mahkemenin kendisi hakkında beraat kararı vermesini talep etti.
 
‘BDP İLÇE ÖRGÜTÜ PKK OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞ’
 
Yargılananlardan Zeynel Mat ise kendisinin söz konusu dönemde BDP Sur İlçe Örgütü yönetiminde olduğunu, telefon konuşmalarında kullandığı “örgütümüz” ifadesinin “PKK” olarak değerlendirildiğini ve bundan dolayı yargılandığını ifade ederek, “örgütümüz” ifadesinin yönetiminde yer aldığı BDP Sur İlçe Örgütü olduğunu kaydetti.  Mat, beraatını talep etti.
 
YARGILAMANIN DURDURULMASI TALEBİ
 
Milletvekilleri Pero Dündar ve Tayip Temel’in avukatları Serhat Eren ve Mehmet Öner, müvekkillerinin yasama faaliyetleri nedeniyle duruşmaya katılamadıklarını, bir sonraki duruşmada hazır bulunacaklarını kaydetti. Müvekkillerinin yasama dokunulmazlığı bulunduğunu hatırlatan avukatlar, müvekkilleri yönünden yargılamanın durdurulmasını talep etti. Avukatlar ayrıca müvekkilleri Tayip Temel hakkında uygulanan yurt dışı çıkış yasağı adli tedbir kontrolünün kaldırılmasını talep etti.
 
YARGILAMANIN DURDURULMASI TALEBİNE RET
 
Mahkeme, Dündar ve Temel’in yargılamasının durdurulması talebini suç tarihinden sonra milletvekilleri seçildikleri gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, Temel hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirini kaldırarak, duruşmaya katılmayan diğer sanıklara bir kez daha davetiye gönderilmesine, katılmayanlar hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 23 Aralık’a erteledi.