Polis müdahalesine rağmen seslendiler: Tecrit yıkılacak, direniş kazanacak

img

İSTANBUL - HDP İstanbul İl Örgütü, polis müdahalesine rağmen Kadıköy'de yapılan kitlesel açıklamayla cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, “Tecrit yıkılacak, direniş kazanacak” mesajı verildi. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, artan hak ihlalleri  ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması talebiyle cezaevinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Kadıköy’de kitlesel açıklama yaptı. Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen partinin Kadıköy İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya HDP il ve ilçe eşbaşkanları ile yöneticilerinin yanı sıra İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da katıldı.
 
İstanbul İl Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) temsilcileri de açıklamaya katılarak destek verdi.
 
SAATLER SÜREN ABLUKA
 
Yapılmak istenen açıklama öncesinde polisler parti binası ve çevresini ablukaya aldı. Binanın bulunduğu Halitağa Caddesi ile çevredeki sokaklara çok sayıda özel hareket ve çevik kuvvet polisi ile Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) konumlandırılıp, gözaltı araçları getirildi.
 
Parti binasına giren gazeteciler dahi herkes Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutuldu. Polisler görüştükleri HDP’li yöneticilere Valilik yada Kaymakamlıkça herhangi bir yasak kararı  alınmamasına rağmen açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Açıklama yapılması halinde kitleye müdahale edeceği tehdidinde bulunuldu.
 
Parti binasının kapısını kapatan polisler, o anlarda bina önüne gelmeye çalışan partilileri de engellemeye çalıştı.
 
MÜDAHALEYE ŞARKIYLA GÖSTERDİLER
 
Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen parti binası önünde toplanan kitle, üzerinde “Tecrit yıkılacak direniş kazanacak”, “Tecride hak ihlallerine ve faşizme karşı açlık grevlerine ses ol”, “Ya onurlu bir barış ya da görkemli bir direniş” yazılı dövizler taşıyıp, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Tecride hayır özgürlük hemen şimdi" "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları atmaya başladı.
 
Bunun üzerine polis kitleye müdahalede bulundu. Partilileri darp ederek bina içine sokmaya çalışan polisler o anları görüntülemek isteyen basın mensuplarının çekim yapmalarına da engel oldu. Kitle polisin müdahelesi "Özgürlük mahkumları” şarkısı seslendirip, alkış, zılgıt ve sloganlarla tepkilerini gösterdi.
 
‘DEMOKRASİ TOHUMU YERLEŞECEK’
 
Engellemeye rağmen parti binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, maruz kaldıkları saldırıya ilişkin “Devlet terörü bir kez daha gösterdi ki tecrit bu ülkenin demokratikleşme sorunudur. İmralı’daki tecrit politikası ülkeye polis ablukası olarak geri dönüyor. Devlet bu saldırılarıyla demokrasiden korktuğunu bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı.
 
“Kürt sorununda çözüm olmadığı sürece bu ülke demokratikleşmez” diyen Piroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokratikleşme talebi abluka altına alınıyor. Halka devletin gücünü ablukalarla gösterenler halkın gücü ile sınanacaklar. Tecrit ve savaş politikası sona erecek. O zaman bu ülkede demokrasi tohumu yerleşecek.” 
 
Açıklama sonrası “Bijî serok Apo”, “Bê serok jîyan nabe” sloganları atılması üzerine polis kitleye ikinci kez saldırdı.  Çok kişiyi darp eden polisler, partilileri binasına doğru itekledi. Açıklama atılan sloganlar ve alkışlar eşliğinde son buldu. 
 
8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 
 
Öte yandan açıklamaya katılmak üzere parti binasına yürüyen bir grubun önü polislerce kesilerek geçmelerine izin verilmedi. Bu durumu oturma eylemi yapıp, sloganlar atarak tepki gösteren gruba saldıran polisler 8 kişiyi gözaltına aldı.