GGM’deki tecavüz davasının ilk duruşması görüldü

img

VAN - Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde İranlı Z.N.’ye tecavüz eden güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y. V.,  “Nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Z.N.'nin hala GGM'de tutuluyor olması gerekçesiyle yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

Van’daki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) İran’lı Z.N. adlı kadına tecavüz eden güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. hakkında “Nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle gazeteciler alınmadı. Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanıklar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Tecavüze uğrayan Kurubaş GGM’de tutulan Z.N. ve avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

Z.N. ŞİKAYETİNİ TEKRARLADI

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu ile Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyeleri duruşmaya katılım talebinde bulundu. Taleplerin dinlenmesinin ardından duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Duruşmada ilk olarak sanık Y.V., savunma yaptı. Y.V., hakkındaki suçlamaları ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunu reddetti. 

Sanık İ.H.K. ise, daha önceki beyanlarını tekrar etti. İ.H.K., cinsel saldırıda bulunmadığını iddia etti. 

Tecavüze uğrayan Z.N. de önceki beyanlarını tekrar ederek, 2 sanıktan şikayetçi olduğunu belirtti.

YETKİLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Mahkeme, baronun müdahillik talebini “suçtan doğrudan zarar görmediği” gerekçesiyle reddederek, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın müdahillik talebini kabul etti. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, Z.N.'nin travma yaşadığı GGM’den çıkarılması için yaptığı talebe ilişkin, gerekli tedbirlerin alınması için Van Aile Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasını istedi. Mahkeme, Z.N.'nin olaydan 3 gün sonra beyanının alınması ve hala GGM’de tutuluyor olması nedeniyle yetkili kişiler hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlaması yönünde ve olayda adı geçen üçüncü kişinin tespiti için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Mahkeme, GGM’de çalışan diğer görevlilerin tanık olarak dinlenilmesini kararlaştırarak, duruşmayı 21 Ocak 2021 tarihine erteledi.