25 EYLÜL 2020 GÜNDEMİ

img

* PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ülkenin barışı ve ekonomisi önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen HDP’li vekil Sait Dede, tecridin kaldırılmasının bu sorunların ortadan kalkmasına büyük bir katkısı olacağını vurguladı.  

* HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit, İpek Er örneğinde olduğu gibi Kürt kadınlarını hedef alan şiddet, taciz ve tecavüz vakalarının altında, Türkiye'ye Osmanlı'dan miras kalan “ganimet” kültürünün yattığını ifade etti.
 
* SES Urfa Şubesi Eşbaşkanı Salih Karataş, kentte bin 400 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını, 4 sağlık çalışanın ise virüsten yaşamını yitirdiğini kaydetti. Karataş, anadilde sağlık hizmetinin sunulmamasından kaynaklı virüsün yaydığını söyledi. 
 
* Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dönük gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunda tutuklanan ve 352 milyon TL değerindeki ihalelerde usulsüzlük yaptığı ortaya çıkan Kırsal Yollar Daire Başkanı Sinan Yıldırım, 206 bin TL kefaretle tahliye edildi.  
 
* Bitlis’te düğünlerde ve HDP etkinliklerinde Kürtçe şarkı söylediği için karakola çağrılan Hozan Cesim, kendilerini “istihbarat elemanı” olarak tanıtan iki kişi tarafından tehdit edildiğini aktardı. 
 
* Valiliğin helikopterden atılan Osman Şiban ve Servet Turgut’la ilgili gerçekleri örtbas ettiğini söyleyen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, valiliğin açıklamasını kabul etmeyeceklerini ve olayın peşini bırakmayacaklarını belirtti. 
 
* Evi yakılan ve yaşam kaynağı olan toprağından göç ettirildikten sonra hayata küsen Ekrem Taş, 26 yıl boyunca hiç dışarı çıkmadığı Diyarbakır’daki evinde yaşamını yitirdi. 
 
* Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca, kentte artık yeni bir belediyecilik anlayışıyla sorunların çözümü için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Toplumun yararlanabileceği toplumsal belediyeciliği inşa ediyoruz” dedi. 
 
* Cudi Dağı’nın eteklerinde kezwan toplama mevsimi başladı. Bölgede 3 aydır süren yangınlar nedeniyle binlece kezwan ağacının da küle döndü. 
 
* Kağıthane Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm adı altıda yıkılan 255 ev arasında bulunan iki evinden birisini geri alamadığını belirten Bezar Sağ, yıkılan evinin karşısında kiraladığı bodrum katında hak mücadelesi yürütüyor. 
 
* Mezopotamya Ajansı, 13 Eylül’den bu yana Osman Şiban ve Servet Turgut’la ilgili fotoğraf, belge ve raporlar yayımladı, görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi. Bunca kanıta rağmen biten ana akım bir yana alternatif medyanın da “görmeme ve anlamama” hali içler acısı...
 
* Kızıltepe'de amcası Osman Ç.'nin tecavüzüne uğrayan 17 yaşındaki Z.Ç., yaşadıklarını anlattı.
 
* Sağlıkta özelleştirme politikaları sonucu yapılan şehir hastanelerinin pandemiyle mücadelede bir çözüm olmayacağını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Milyon dolarlık harcamalarla hayata geçirilecek bu sistem, geleceğimizi yok edebilir" dedi.
 
* Pandemide zor günler geçiren müzik emekçileri, kısıtlamalara dair "Müzik mi virüsü bulaştırıyor? Tedbirler alınsın, müzik serbest olsun" talebinde bulunurken, Müzik Sen, sendikalaşmanın ve güvenceli çalışmanın önemine dikkati çekti. 
 
* Keçiören ilçesinde bulunan Arif Nihat Asya İlkokulu’nda kayıtlı 745 öğrenci için sadece 4 öğretmen görevlendirildi. Veliler, çocuklarının canlı ders göremediğini söyledi.
 
* Gözaltına alınan Kürt siyasetçilere ilişkin gelişmeler takip edilecek. 
 
* HDP Sözcüsü Ebru Günay, güncel gelişmelere ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyecek. (11.00)
 
 * Sivil toplum örgütleri ve hukuk örgütleri, Garzan Mezarlığı'ndan çıkartılıp İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı'nda kaldırıma gömülen cenazelere ilişkin hazırladıkları raporu Taksim Hill Otel'de açıklayacak. (13.00)
 
* Urfa Cezaevi'nde tutuklu olan avukat Sevda Çelik Özbingöl hakkında açılan davanın 2'inci duruşması Urfa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (10.00)
 
* Yerine kayyım atandıktan sonra tutuklanan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Ferhat Kut hakkında açılan davanın duruşması Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (11.00)
 
* Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer Bilecen'in tutuksuz yargılandığı davanın duruşması Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (14.00)