‘Sorumlular derhal Lübnan halklarına hesap vermeli’

img

ANKARA – Ankara’da demokrasi güçleri Beyrut’ta yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaparak, “Sorumlular derhal Lübnan halklarına hesap vermeli” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Anadolu Kültür ve Araştırma Dernekleri (Akader),Devrimci Parti, Partizan, Alınteri, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kaldıraç, Karala, Yeşiller ve Sol, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kimyasal patlayıcıların bulunduğu depoda meydana gelen patlamaya ilişkin basın toplantısı düzenledi. DAD Ankara şube binasında yapılan açıklamada “Lübnan Halkının Yanındayız” pankartı açıldı.

Açıklamada söz alan Deniz Akbıyık, patlama sonrasında en az 175 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 bin kişinin yaralandığını, 300 bine yakın insanın evsiz kaldığını ve bin 600 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

‘DEVLETİN İHMALİ’

Beyrut’un göbeğinde 2 bin 750 tonluk Amonyum Nitrat’ın 6 yıl tutulduğunu kaydeden Akbıyık,” 2013 yılından bu yana defalarca durumu ilgili kurumlara bildiren liman işçileri ve mürettebat ‘yüzen bombaların üzerindeyiz’ çağrılarına rağmen devlet kurumlarından herhangi bir cevap alamadı. Bir hukuk firması, var olan yükün tehlikeli olması üzerinden olayı yargıya taşıdı. Ancak bunun üzerine, yükü gemide tutmak ‘tehlikeli’ denilerek limana indirildi” dedi.

Lübnan devletinin 6 yıl boyunca bu duruma sessiz kalarak, bu felaketi ördüğüne dikkat çeken Akbıyık, “Büyük ihmallerin yol açtığı felaketin tablosu ise şöyle: limana yakın 2 hastane tamamen yok olurken, 3 hastane ciddi tahribat almış durumda, ilaç depoları patlamada yok olurken, buğday siloları ve temel ihtiyaç maddeleri büyük zarar gördü. Sağlık sistemi çöktü, yaralılar hastanelerden geri çevriliyor, ilaç, gıda ve hastaneler kısıtlı, yaralılar hastane kapasitelerinin çok üzerinde ve binlerce insan hala kayıp durumda” diye belirtti.

‘KENTİ EZİLENLER İNŞA EDER’

Akbıyık, “Kentleri ezilenler inşa eder, ezenler yıkar. Beyrut'ta da bu oldu. Yüzyıllardır Ermeni, Filistinli, Suriyeli, Hristiyan, Şii, Sünni tüm halklara ev sahipliği yapan, onlarca halkın, milyonlarca işçinin emekleriyle inşa edilen Beyrut, 2 bin 750 ton Amonyum Nitrat’la yerle bir edildi. Kaza veya sabotaj tartışmaları bir yana, ortada o veya bu şekilde bir devlet katliamı olduğu ve yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir gerçekliktir” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULAR HESAP VERMELİ’

Bu coğrafyada yaşayan halklar olarak Lübnan halklarının yanında ve dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Akbıyık,” Yaşanan felakette ihmali olan başta Lübnan devleti ve tüm eski yeni devlet yetkilileri kuru bir ‘özür’ ile işin içinden sıyrılamaz. Lübnan halklarının karşı karşıya kalmış olduğu katliam ve sonrasında yaşanan kıtlık, kuru bir özür ile telafi edilemez! Sorumlular derhal Lübnan halklarına hesap vermeli!” dedi.