Poliklinik hizmet sürelerinin uzatılmasına itiraz

img

İZMİR – Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, polikliniklerin saat 20.00’ye kadar hizmet vermesinin planlanması üzerine çıkacak sorunlara değinip, bu uygulamaya itiraz dilekçesi yazarak başhekimliğe ulaştırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde SES, Sağlık-İş ve Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube iş yeri temsilcilikleri başhekimliğe ortak dilekçe vererek, normalleşme ile birlikte gündeme gelen polikliniklerin saat 20.00’ye kadar hizmet verme konusunu ve beraberinde getireceği sorunları dile getirdi.

Yazılan dilekçede,  normalleşme doğrultusundaki adımların sağlık alanındaki salgın dönemi tedbirlerinde hızla gevşemeye neden olacağı konusunda endişelerinin yüksek olduğu belirtildi. Polikliniklerin saat 20.00 ye kadar hizmet vermesinin planlaması; sadece muayene edecek olan öğretim görevlisini değil, poliklinik asistanını, sekreterini, hemşiresini, personelini, temizlik işçisini, kan alma hemşiresini, laboratuvar ve radyoloji çalışanlarını da bağladığı belirtilen dilekçede, “Akşam 20:00 de işten ayrılan çalışanın, ertesi gün sabah 08:00 de işbaşı yapması ve bunun hafta içi 4 gün olması planlanmaktadır. Bizler bu şekilde çalışmak zorunda bırakılmaya itiraz ediyoruz” denildi. 

Dilekçede itirazların nedenleri ise şu şekilde sıralandı:

*Pandemi koşulları devam ederken hastanede 8 saatten uzun kalmamız bulaş riskini artıracaktır.

*Yeterli dinlenme süresi olmaması bağışıklığı düşürerek sağlığımızı riske atacaktır.

*20:00’ ye kadar sürecek bir mesaide akşam yemeği planlanmaması (dönüşümlü gitmek mümkün olmayacak yemekhaneye gidilemeyecektir) hem beslenme ve bağışıklık sorunu hem de çalışana maddi yük getirecektir.

*Birden fazla polikliniğe bakılması söz konusu olduğunda ise iş yükü artışı ve karışıklıklara sebep olacaktır.

*Çocuk, hasta ya da yaşlı bakım sorununu 08:00-17:00 için çözmüş olanlar 17:00-20:00 saatleri için yeniden çözüm aramak zorunda kalacaklar; bu durum aile yaşantısının bozulmasına sebep olacaktır. Bu ek yük kabul edilebilir değildir.

*Mağdur olacak çalışanın çoğunluğu kadındır ve tenhalaşan hastane koridorlarında yalnız mesai geçirmek (poliklinik binası kliniklerden farklı olarak tenhalaşmaktadır) güvenlik açısından risk oluşturacaktır.

*Servis aracı kullanan personel için ulaşım sorunu gündeme gelecek; ayrıca hali hazırda ödenmiş olan servis ücretleri maddi zarara yol açacaktır.

*Çalışanlar yaz döneminin de gelmesi nedeniyle senelik izin alamayacakları kaygısındadır.

*Bu durum çalışma huzurumuzu bozmakta, tükenmişliğe sebep olmaktadır.”