SES 'normalleşme' süreci taleplerini açıkladı

img

İZMİR - SES İzmir Şubesi, "normalleşme" sürecinde sağlıkçıların birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, taleplerini açıkladı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanları Nursel Yücesoy ve Erkan Batmaz "normalleşme" sürecince sağlıkçıların karşı karşıya kaldıkları sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklama, Konak ilçesinde bulunan şube binasında yapıldı. 
 
SORUNLAR
 
SES Şubesi Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, söz konusu "normalleşme" adımlarını işçileri salgına feda etmek anlamına geldiğini belirtti. Yücesoy, salgının önüne geçmenin tek yolunun halk sağlığına öncelik veren, sağlık emek gücünün bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda bilgi ve deneyimini güçlendiren, erken uyarı ve yanıt sisteminin yerleştiren, hazırlık planlarının tüm sağlık emekçilerinin katılımı ile hazırlayan sağlık politikalarından geçtiğini belirtti. İş yükünün fazla olması, mesailerin halen salgına uygun şekilde kısaltılmaması, temaslı sağlık emekçilerinin dahi çalışmaya mecbur edildiğini dile getiren Yücesoy, “Hatta Kovid-19 tanılı ve temaslı sağlık emekçilerini bir şekilde çalıştırmaya devam ettirmek için sürekli algoritmaların değiştirilmesi gibi uygulamalardır” dedi. 
 
"Normalleşme" sürecini "sürü bağışıklığı" süreci şeklinde yorumlayan Yücesoy, sağlık emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı: 
 
“* Tüm sağlık emekçilerine 5 günde bir yaygın test yapılmalıdır.
 
* İstihdam şekline bakmadan tüm sağlık emekçilerine koruyucu ekipman eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır.
 
* Performans sistemi kaldırılarak tüm sağlık emekçilerine insanca yaşayacağı ve emekliliğine yansıyacağı bir ücret verilmelidir.
 
* Kovid-19 meslek hastalığı kabul edilmeli ve iş kazası raporu tutulması zorunlu olmalıdır.
 
* Tüm sağlık emekçilerine 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmelidir.
 
* Haksız ve hukuksuz bir biçimde ihraç edilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir.
 
* Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanlar arasında ayrımcı uygulamalara son vermeli, 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan sağlık emekçileri ve istihdam biçimi fark etmeksizin tüm çalışanlar idari izinli sayılmalıdır.”