DEDAŞ çiftçilere verilen desteğe el koydu

img
MARDİN - DEDAŞ, çiftçilere verilen mazot, gübre ve tohum desteklemelerine “borç” gerekçesiyle el koydu. Çiftçi Mazlum Esen, DEDAŞ’ın borcu olan ve olmayanları ayırt etmeden desteklemelere el koyduğunu ileri sürdü. 
 
Mardin’de yaklaşık 5 bin çiftçinin en büyük sorunu haline gelen elektrik kesintilerinin ardından Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’e (DEDAŞ) bu kez çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılı için verilen mazot, gübre ve tohum desteklemelerine el koyması tepki topladı. Çiftçileri telefonla arayan banka yetkilileri, desteklemelerinin banka hesaplarına yattığını ancak DEDAŞ’ın gönderdiği liste üzerinden desteklemelere el konulduğunu belirtti. Çiftçilerin “borçları” gerekçe yapılarak desteklemelerine el konulduğu belirtilirken, borcu olmayan çiftçilerin de desteklemelerinin belirli bir kısmına el konulduğunu ileri sürdü. 
 
‘BORÇ ÇIKARIYORLAR’
 
Desteklemesine el konulan çiftçi Mazlum Esen, bankanın kendisini araması üzerine, yetkililere borcunun olmadığını ilettiğini söyledi. Ancak bankanın gönderilen listede kendisinin de adının olduğunu bildirdiğini aktaran Esen, “Benim abonem yok. Tarlam zaten barajdan sulamalı görünüyor. Buna rağmen hesabıma yatan desteklemenin 3’te 2’sine el konulmuş. DEDAŞ, milleti batırmak istiyor. Borcum yok ama desteğime el koyuyor. DEDAŞ’a gidiyoruz, makbuz istiyoruz ama vermiyor. Muhatap arıyoruz, bulamıyoruz. Doğrudan desteğe el koyuyorlar. Bir beyaz kağıt üzerine ‘borcunuz var’ diye yazıyorlar. ‘Benim arazim barajdan sulamalı’ diyorum. Arazimi, başka bir köylünün kuyusuna yakın olmasını gerekçe yaparak, ‘oradan kullanmışsındır’ diye borç çıkarıyorlar” dedi. 
 
‘NASIL EVDEN ÇIKMAYALIM’
 
Bölgedeki bütün çiftçilerin DEDAŞ’ı mahkemeye verdiğini hatırlatan Esen, “Ama buna rağmen desteklere el koyuyorlar. Kafalarına göre fatura çıkarıyorlar. Biz mısır ve pamuk ekmeyeceğiz. Çünkü mısır ve pamuk ektiğimiz zaman su olmazsa yine batacağız. Bu koronavirüs tehdidi varken tüm devletler halkına maddi anlamda destekler sunarken, bizde de tam tersi durumlar yaşanıyor. Bize diyorlar ‘evden çıkmayın.’ Biz bu şekilde nasıl evden çıkmayacağız. Biz evden çıkmazsak ne DEDAŞ ile baş edebiliriz ne de tarlalarımızı ekebiliriz. DEDAŞ açıkça fırsatçılık yapıyor. Herkesin evine kapanmasından yararlanarak, çiftçiyi de devleti de dolandırmak istiyor. Tarlaları ekmezsek bu defa kıtlık ortaya çıkacak. Kıtlık ortaya çıkınca DEDAŞ el koyduğu desteklerimizi geri ödese de artık bir anlamı olmayacak.” 
 
MA / Ahmet Kanbal