'EBA TV’deki içerik mevcut eğitim sisteminin bir parçası'

img

İSTANBUL – Uzaktan eğitim sistemi EBA TV’de yayınlanan Menderes’in idam görüntülerinin yanlışlıkla ve sehven yapılmadığını belirten Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, bu durumun mevcut eğitim sisteminin bir parçası olduğunu söyledi.

Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgınının hızlı bir şekilde yayılmasıyla birlikte ilk olarak alınan önlemlerin başında okulların tatil edilmesi geldi. Okullara getirilen bir haftalık zorunlu iznin ardında dün ilk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören öğrenciler, internet ve televizyon aracılığıyla uzaktan eğitim sistemi olan EBA TV yayınları ile eğitime başladı. İnternet üzerinden derslere erişimde ciddi sorunlar yaşanırken, ders arasında izletilen bir animasyon belgeselde Adnan Menderes’in idamı gösterilip, şiddet sahnesinin izletilmesi ve ilahiler dinletilmesi tepkilere neden oldu. 
 
Yaşanan durumu değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, Türkiye’de eğitim sistemi içerisinde gerici ve şiddete dayalı unsurların verilmesinin yıllardır tartışılan bir konu olduğunu ifade etti.
 
‘EĞİTİMDEKİ DURUM HALKA AÇIKÇA YANSIDI’
 
Mike, televizyon aracılığıyla yayımlanan son görüntülerle birlikte ise bu durumun tüm halka açıkça yansıdığını vurguladı.
 
Yaşananların yanlışlıkla ve sehven yapılmadığını söyleyen Mike, “Bakanlığın politik hattı içerisinde ne yazık ki bu tip gerici, ırkçı, şiddete dayalı, çocukların yaş durumuna uygun olmayan ve onların görmemesi gereken şeyler ne yazık ki kaynaklarda yer alıyor. Eğitimle alakası olmayan bu içeriklerin çocuklara veriliyor olmasını üzücü bir şekilde tüm halkımız gördü” diye belirtti.
 
‘BİLİM İNSANLARINA BAŞVURULMAYAN TEK ALAN EĞİTİM’
 
Toplumsal anlamda etkilenilen her konuda bilim insanlarına başvurularak görüşlerinin dinlediğini belirten Mike, fakat ülkedeki eğitim sisteminde böyle bir durumun sözkonusu olmadığını dile getirdi. Mike, “Eğitim sistemimiz bilimi, bilimselliği, bilimsel doneleri ortaya koyan ve bununla ilgili bir formasyon oluşturan bir hatta değil. Aksine idam sehpalarının kurulduğu, ilahilerin okunduğu, çocukların tamamen bir kavanozun dibine yerleştirildiğini görüyoruz. Çocukları şekillendirmeye çalıştıkları sistemin hala var olduğunu ve bu sistemden de vazgeçmediklerini gördük” ifadelerini kullandı.
 
Yaşananların kabul edilemez olduğunu söyleyen Mike, bu duruma karşı mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.
 
“Ne zaman ki aydınlık, çağdaş, demokratik, laik ve toplumsal anlamda toplumun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir formasyonu yakalayacağımız noktayı elde edene kadar mücadelemiz devam edecektir” diyen Mike, şunları ekledi: “Bu son görüntüler bizim ne kadar haklı olduğumuzu, eğitim politikalarının ne kadar gerici, toplum dışı, topluma hizmet etmeyen bir yönde olduğunu net bir şekilde gördük.”