Adana'da toplu taşıma zammına tepki

img
ADANA - Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, kentte toplu taşıma ücretlerine yüzde 12 ila 21 arasında zam yapılmasına tepki göstererek, zamların geri çekilmesini istedi. 
 
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Adana’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 12 ila 21 arasında zam gelmesine tepki göstererek, zamların geri çekilmesini istedi. Abidin Dino Parkı'nda yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katılırken, Haber Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Aydoğan, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi. AKP tarafından hayatın her alanına yapılan zamlara, ulaşımın da eklendiğini belirten Aydoğan, “Zaten ulaşımın en pahalı olduğu kentlerden biri olan Adana’da okullar açılmadan hemen önce uygulanan bu zamlar, kıt kanaat geçinmeye çalışan, borç ile borcu döndüren Adana halkına yapılan bir zulümdür” dedi. 
 
İĞNEDEN İPLİĞE ZAM 
 
Ekonomik krizin giderek derinleştiğini ifade eden Aydoğan, iğneden ipliğe her şeyin zamlandığını söyledi. Aydoğan, "Adana’da ücret zamları tüm yurttaşlar için kartsız binişlerde 3 lira olan ücret 3,5 liraya yükseldi. Kentkart ile özel halk otobüsleri 2,55 liradan 2,80’e, dolmuşlarda 2,55’ten 2,95’e yükseldi. Kentkartlı binişlerde öğrenci için özel halk otobüs ücreti 1,4 liradan 1,7 liraya, dolmuşlarda 1,75’ten 1,9 liraya yükseltildi. Belediye otobüslerine ve metroya zam yapılmadı. Vatandaşlar belediye ve metro için eski tarifeden ödemeye devam edecek. Adana’da işe gidip gelmek günde 7 lira. Özellikle düşük ücretlerle hayatını idame ettirmeye çalışan emekliler ve her gün okula ya da kursa giden öğrenciler zamdan olumsuz etkilenecek. Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilerin de birçoğu en az bir vasıta değiştirerek D-400 karayolundan servise binmek zorunda kalıyor. Bir işçi 3,5 liradan ayda 210 lira, her gün okula ya da kursa giden çocuğu varsa 630 lira ulaşıma ödeyecek" şeklinde konuştu.
 
KRİZİN YÜKÜ EMEKÇİNİN SIRTINDA
 
"Zamlar; krizin yükünü işçinin, emekçinin sırtına yıkılmasının yeni bir adımıdır. Eğer bu engellenmezse, önümüzdeki günlerde ve aylarda krizin yükü yoksul halka yıkılmaya devam edilecek" diyen Aydoğan, şöyle devam etti: "Biz işçilerin talebi hem temel tüketim ürünlerine zam yapılmaması hem de eriyen ücretlerimize zam yapılması. Bunun için düşük ücretli çalışmaya karşı birleşelim mücadele edelim. Bunun için ulaşıma gelen zamların geri alınması için birleşelim mücadele edelim. Bunun için temel tüketim ürünlerine gelen zamların geri alınması için birleşelim, mücadele edelim. Ulaşımın kâr amacıyla değil, halk yararına sağlanan bir hizmet olarak verilmesi için tepkimizi gösterelim."