Toplanması da satışı da zahmetli

img
MERSİN - Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi dikenli incir (kaktüs meyvesi) tezgahlarda yerini alırken, incir satıcıları toplanması zahmetli olan inciri geçen yılın fiyatıyla sattıklarını söyledi. 
 
Akdeniz Bölgesi’ne özgün ve yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olarak bilinen dikenli incir (kaktüs meyvesi) tezgâhlarda yerini aldı.  Bolca C vitamini bulunduran ve sindirim sistemine iyi gelen dikenli incir, Mersin’in kavurucu sıcağında yurttaşlar tarafından neredeyse en fazla tüketilen meyvelerden biri. Toplanması dahi ciddi uğraşlar isteyen dikenli incir, toplanmasından tüketilmesi aşamasına kadar insan bedeninde ciddi yaraların oluşmasına neden oluyor. Yaklaşık 30 yıldır Mersin sokaklarında dikenli incir satarak geçimini sağlayan Hasan Keskin, dikenli incirin ciddi bir zahmet sonrası yurttaşlara satıldığını söyledi. 
 
SABAH ERKENDEN TOPLANIYOR
 
Dikenli incirin toplanmasının belirli bir saati ve kıyafeti olduğuna işaret eden Keskin, “İncirleri toplamak için özel bir kostüm giyeriz. Sabahın erken saatlerinde henüz güneş kendini gösterip sıcaklığını hissettirmeden toplarız. Sıcakta toplandığı zaman incirin dikenleri sert olur ve ani bir rüzgârda kaktüste bulunan bütün dikenler insanın bedenine yapışır. Toplarken birden çok plastik eldiven takmak zorundasınız. Toplama saati en fazla 3 saat sürüyor. Günde 7 kasa topluyorum” dedi.
 
‘İLAÇ MEYVESİ’NİN SATIŞI AZ
 
Dikenli inciri “ilaç meyvesi” olarak tanımlayan Keskin, dikenli incirin sindirim sistemine iyi geldiğini, bağırsakları onardığını ve bolca C vitamini bulundurduğunu aktardı. İncir satışlarının düşüklüğünden yakınan Keskin, “Geçen yıl 1 TL’ye satıyordum. Bu sene 1,5 TL yapayım dedim ama satamadım. İnsanlarda para yok diyerek tekrar fiyatı geri çektik. İşlerimiz şimdilik iyi. Ay sonuna doğru bu sezon da bitecek” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Ergin Çağlar