İşe iade edilen işçiler ödenmeyen hakları için Danıştay’a gitti

img
MERSİN - Akdeniz Belediyesi'nde işe iade edilen 20 işçi, hakları olan geriye dönük maaşlarının verilmemesi üzerine Danıştay'a başvurdu. Genel-İş Şube Başkanı Kemal Gürsoy, “Hukuksuzluk ve keyfiyetçilik son bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
AKP'li Akdeniz Belediyesi'nde “güvenlik” soruşturması neticesinde işten çıkarılan 20 işçi yerel mahkemeye açtıkları işe iade davasını kazanmalarına rağmen belediyenin bir üst mahkemeye başvurup işçilerin geriye dönük maaşlarına göz dikti. Konya Bölge İdare Mahkemesi, işçilerin işe iadelerini onaylarken, işçilere verilen maaşların belediyeye iadesine karar verdi. Bu karara karşı işçiler davayı Danıştay'a taşıdı. 
 
İŞÇİLER MAĞDUR EDİLDİ 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “güvenlik” soruşturması nedeniyle işinden edilen 20 işçinin işe dönüş davalarını kazanmalarına rağmen mağdur edildiklerini belirtti. 
 
Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve “güvenlik” soruşturmaları nedeniyle ülke genelinde 5 bin üyelerinin işinden edildiğini aktaran Göksoy, AKP’li Akdeniz Belediyesi’nde çalışan 20 işçinin işe dönüş davalarını kazanmalarına rağmen çalışmadıkları süre baz alınarak verilen maaşa belediyenin göz diktiğini söyledi.
 
YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ
 
Akdeniz Belediyesi’nde farklı bölümlerde çalışan 300’ün üzerinde işçinin “güvenlik” soruşturması nedeniyle askıya alınan, ihraç edilen ya da keyfi uygulamalarla işten atılan işçiler olduğunu dile getiren Göksoy, bu işçilerin yavaş yavaş işlerine geri döndüğünü söyledi. Göksoy, “İşçilerin işlerinden edilmesinden sonra sendika olarak yaşanan hukuksuzluğu dile getirmiştik. Bugün işçiler hakkında verilen kararların yanlış olduğunu mahkemeler de söylemeye başladı. Ondan dolayı işçilerimiz işlerine geri dönmeye başladı. Mahkemeler artık işçilerin işinden olmaması gerektiğini savunarak kararlar veriyor. Mağdur edilen işçilerimizin örgütlerle bağlantısının olmadığını söylüyor. İşine geri dönen işçilerimiz kaldıkları yerden aynı maaşla işlerine dönüyor, hatta ne kadar zamandır işe gitmemişse gitmediği süre zarfındaki maaşlarını da almaya hak kazandı” şeklinde konuştu. 
 
İŞÇİLERİN PARASINA GÖZ DİKTİLER
 
Akdeniz Belediyesi’nin, davayı kazanan işçilerden yasal boşluklardan yola çıkarak “ücretlerinin iadesi” davası açtığını aktaran Göksoy, şöyle devam etti: “Yerel mahkemenin sonucuna itiraz eden belediye, kararı Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne götürdü. Bölge mahkemesi ise o kararda işçilerin işe geri dönmesini onayladı ama işçilere verilen parayı onaylamadı. Bölge mahkemesi verdiği kararda işçilerin belediyeye işe girdiği süreçte sınava tabi olmamasına bağladı. Bölge mahkemesi de işçilere haksızlık etti. Madem işe geri aldın, o zamana işçilerin bütün haklarını ver. Bütün haklarını vermeyeceksen neden işe alıyorsun? Anlayacağınız tamamıyla hukuksuzluk sürüyor. Bu süreci takip ediyoruz. Bu kararı Danıştay’a götüreceğiz. Akdeniz Belediyesi direkt paraları toplamaya başladı işçilerden. Belediye de hukuksuzluk yapıyor. Madem paraları alıyorsun neden Danıştay kararını beklemiyorsun?”
 
‘DANIŞTAY KARARINI BEKLEYECEĞİZ’
 
İşçilerin işlerinden atıldığı dönemde ciddi psikolojik ve ekonomik travmalar geçirdiğini sözlerine ekleyen Göksoy, gelinen aşamada işçilerin halen mağdur edildiğini vurguladı. Göksoy, “Asılsız iddialarla işinden olan arkadaşlarımızın mahkemelerini takip ediyoruz. Şuanda parası verilen ve sonrasında geri alınan 20’nin üzerinde işçi arkadaşlarımız var. Davasını kazanmış işçilerimizin yeni mağduriyetler yaşamaması için girişimlerde bulunacağız. Her şeye rağmen Danıştay’ın kararını bekleyeceğiz. Hukuksuzluk ve keyfiyetçilik son bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
MA / Ergin Çağlar