Çiftçinin traktörünü sattığı esnaf, aldığını satamıyor

img

URFA - Çiftçinin ekime devam edebilmek için traktörünü getirip sattığı Urfa Traktörcüler Sitesi esnafı, aldıkları tarım makinelerini aynı fiyata satamadıklarını söyledi. Esnaf, “Daha önce sıfır traktörün pazara girişi yüzde 80 iken, şu anda bu sayı bütün bölgede yüzde 10’lara düştü” dedi.

Urfa'nın merkez Haliliye ilçesindeki traktörcüler sitesinde, esnaf ekonomik krizden dolayı iş yapamaz duruma geldi. Tarımda artan girdilerin ekemez duruma getirdiği çiftçiler, mazot ve gübre fiyatları karşısında tarım makinelerini siteye getirip satarken, çarşı esnafının satın aldığı tarım makineleri esnafın elinde alıcı bulamıyor. Esnaf ellerinde bulunan 2’nci el tarım makinelerini aldıkları fiyata satamamaktan iflasın eşiğine geldi.
 
ALDIKLARINI SATAMIYORLAR
 
Çarşı esnafı olan Halil Taşmur, 15 yıldır bu işi yaptığını, bu süre zarfında birçok ekonomik kriz gördüğünü, son olarak yaşadıkları bu krizin diğerlerine benzemediğini söyledi. Önceden kriz olunca alış veriş yapabildiklerini söyleyen Taşmur, bu krizle birlikte satışlarının sıfır noktasına yaklaştığını söyledi. İşlerinde yüzde 50 düşüş olduğunu söyleyen Taşmur, “Eskiden haftada en az bir tane traktör satardık. Tabi bu sayı 2-3’e de çıkıyordu. Şimdi ise sattığımız traktörü borca veriyoruz. Traktör alıyoruz ama bu sefer de aldığımız fiyata satamıyoruz. Çiftçilerin durumu da iyi değil. Onlar da mecbur kalıp traktörlerini satıyorlar. Sitede çok fazla traktör var. Aldığımız bu araçlar elimizde kalıyor. Hükümetin yanlış politikaları sonucu bugün biz bu durumdayız” dedi.
 
ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
 
Esnaf ve aynı zamanda çiftçi olan Mehmet Cevheri ise, mazot ve gübre fiyatlarının pahalılığına dikkat çekerek çiftçilerin su parasını dahi ödemekte zorlandığını söyledi. Ekonomik olarak büyük bir çöküntü yaşadığını ifade eden Cevheri, “3 yıl önce ayda yaklaşık 25 traktör alıp satardım. Şu anda bu sayı 3’e indi. Ben bu işi komisyonla yapıyorum. Elime geçen 600 liradır. Ben bu parayla nasıl geçineyim. Evimi sattım, tarlayı da satmayı düşünüyorum. Satışlarımız tamamen durmuş durumda. Giriş çok ama çıkış yok. Daha önce sıfır traktörün pazara girişi yüzde 80 iken, şu anda bu sayı bütün bölgede yüzde 10’lara düştü. Ben aynı zamanda bir çiftçi olarak desteklemenin verilmesi yerine, mazot ve gübre fiyatlarının düşmesini ve ürün fiyatının yükseltilmesini istiyorum” dedi.