HDP: Soma Katliamı’nı unutmadık

img

ANKARA – Soma Katliamı’nı unutmadıklarını dile getiren HDP’li Ali Ürküt, aradan geçen 5 yıla rağmen iş cinayetlerine son verecek hiçbir önlemin alınmadığını söyledi. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Sivil Toplum Kurumları (STK), Siyasi Partilerle İlişkilerden ve Emek Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt Soma Katliamı’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
Ürküt, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiği hatırlatılarak, “Soma’daki maden faciasında tarihin en büyük işçi katliamlarından biri yaşanmıştır” denildi.
 
‘FACİANIN NEDENİ KÖLECE ÇALIŞMA SİSTEMİDİR’
 
Katliamın o gün meydana gelen bir facia olmadığını belirten Ürküt, uzun yıllar uygulanan neoliberal politikalarla “az maliyet-çok kar, az zaman çok iş” mantığına dayanan kapitalist üretim koşullarının kaçınılmaz bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Ürküt, “301 madencinin ölümüne yol açan facianın nedeni, uygulanan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans (kiralama), örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, kölece çalıştırma sistemidir. Kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve birikiminin dağıtılması, meslek örgütlerinin uyarılarının dikkate alınmamasıdır” diye belirtti.
 
‘SOMA DAVASI YENİDEN AÇILMALI’
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “5 yıl boyunca ne adalet peşinde koşan ailelerin acılarını dindirecek bir yargılama, ne de cezalandırma yapıldı. Daha kötüsü facianın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin sahibi ve katliamın bir numaralı sorumlusu Can Gürkan, ödül gibi bir cezanın ardından tahliye edildi. Ne yazık ki, katliamdan sorumlu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin sahipleri aramızdalar ve hala madencilik yapmaya devam ediyorlar. Bu kabul edilemez. Soma davası yeniden açılmalı, katliamının sorumluları yeniden yargılanmalı, maden işletme yetkileri iptal edilmelidir.
 
TARİH İŞ CİNAYETLERİNE GÖZ YUMANLARI UNUTMAYACAK
 
Tarihin, iş cinayetlerine göz yumarak patronlara kol kanat geren AKP iktidarını, acıları paylaşmak için gidenleri Soma’ya sokmayanları, gösterileri yasaklayanları, acılı maden işçilerinin üzerine polis ve jandarmayı salanları, halkın önünde işçileri tekmeleyenleri, sorumlu kamu görevlilerinin yargılanmasını önleyenleri unutmayacak. Kârını çoğaltmak ve sermayesini büyütmekten başka bir amacı olmayan patronlara karşı etkili ve caydırıcı önlemler alınmadığı, iş cinayetlerine davetiye çıkaran kölece çalışma koşulları değişmediği sürece iş cinayetleri devam edecektir. Nitekim Soma maden katliamı son olmadığı gibi facianın ardından binlerce işçi daha iş cinayetlerin yaşamını yitirmiştir.
 
YAPISAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR
 
Madenlerde iş cinayetlerini önlemenin ön koşulu rödovans uygulamasına son verilmesi, madenlerin kar amacı güdülmeden devlet eliyle işletilmesidir. Gerekli denetim ve kontrolleri yapacak kurullar oluşturulmadan, denetimler yapılmadan üretim yapılmamalıdır. Mutlaka iş yasası, sendikalar yasası, toplu sözleşme ve grev yasası dahil, hak temelli yeni bir çalışma düzeni kuracak yapısal düzenlemeler yapılmalıdır. 
 
HDP, bu düzenlemelerin yanı sıra artık işçileri yerin yedi kat altında kölece çalışmaya mahkum eden bu koşulları değiştirecek, yer üstünde insanca çalışabilecekleri yeni iş imkânları yaratacak, diğer yandan büyük ekolojik felaketlere yol açtığı kanıtlanmış başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla enerji üretimine son verecektir. HDP, iklim krizine karşı da bu temelde, emeğin ve doğanın özgürlüğü için mücadelenin yürütücüsü olacaktır.”