Suriyeli aile: Hayatta kalmak için 48 TL’ye 12 saat çalışıyoruz

img

ADANA – Çukurova’da binlerce tarım işçisi arasında olan Suriyeli Dexfak ailesi, zor şartlar altında 12 saat tarlada çalışıp, 48 TL yevmiye alıyor. Çadırda kalmanın zor olduğunu dile getiren Hamid Dexfak, “Hayatta kalmak için buna mecburuz” diyor. 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, Adana’da 150 bin 108 Suriyeli mülteci yaşarken, bu mültecilerin birçoğu tarım, tekstil, inşat ve geri dönüşüm sektöründe çalışıyor. Mülteciler, çadır kentlerde ya da kiralıkları sağlıksız evlerde yaşamaya çalışıyorlar. Derme çatma çadırlarda kalan tarım işçiler, hijyenden yoksun koşullarında bir yaşam sürdürüyorlar. 5 yıl önce Rakka’dan Adana’nın Karataş İlçesi’ne bağlı Karagöçer Köyü’ne sığınan Dexfak ailesi, çadırda yaşıyor. 
 
İKİNCİ KEZ MÜLTECİ 
 
Habeşistanlı olan Dexfak ailesi, bundan 30 yıl önce Habeşistan’dan Suriye’nin Rakka kentine yoksulluktan ötürü göç ettiklerini dile getirdi. DAİŞ’in işgaliyle ikinci kez göç yollarına düşen Dexfak ailesi, 2014 yılında 2 gün boyunca yürüyerek Türkiye sığındıklarını anlattı. Mardin’de bir süre kaldıktan sonra Çukurova’ya geldiklerini belirten aile bireyleri, tarlalarda ucuz ve uzun süreli çalışarak yaşama tutunmaya çalışıyor. 8 kişilik olan ailenin, 3 ferdi sabahtan akşama kadar 48 TL yevmiyeyle çalıştıklarını belirtti. 
 
‘ŞARTLAR ZOR’
 
Yazın toz, toprak ve sıcaktan kışın ise yağmur, çamur ve soğuktan korunmaya çalışan Dexfak ailesinden üç çocuk burada dünyaya geldi. Devletten hiç bir şekilde destek görmediklerini ifade eden aile ireyleri, günde en az 12 saat çalıştırıldıklarını kaydetti. Dexfak ailesi, süren savaştan kaynaklı şimdilik dönmek istemediklerini dile getirdi. 
 
‘ESKİSİ GİBİ BİR HAYAT YOK’ 
 
Göçmek zorunda kaldıklarını anlatan Hamid Dexfak, Rakka’dayken TIR şoförü olduğunu ve rahat bir yaşam sürdürdüklerini söyledi. Dexfak, Rakka’da bulunan evinin bombalandığını ve geri dönmek isteseler de eskisi gibi hayat sürdüremeyeceklerini ifade etti. 
 
‘TARLADA ÇALIŞMAK ZOR’
 
Hayat kalmak için çadırdaki yaşama katlandıklarını anlatan Dexfak, şöyle devam etti: “Tarlada çalışmak zor. 15 yaşında engelli bir çocuğum var. O da tarlada çalışıyor. İş olunca gidiyoruz. 3 küçük çocuğum var, onlara bakmakta zorlanıyoruz. Yaşam zor ama buna da şükür. Çadır soğuk ve kurduğumuz soba ile ısınmaya çalışıyoruz. Bir çadırda 8 kişi kalıyoruz. Devletten bir yardım görmedik. Kendi imkanlarımızla hayat mücadelesi veriyoruz.”
 
MA / Hamdullah Kesen