DTSO: İhracatçıların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz

img
DİYARBAKIR - İhracat alanında yaşanan sorunları çözmeye çalıştıklarını belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Hedefimiz Diyarbakır’da üretileni kente işleyip satacak bir yapı oluşturmaktır” dedi.  
 
 Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), İhracatçılar Kurulu 2’nci Toplantısı’nı odada gerçekleştirdi. Toplantıya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve ihracat yapan firmaların temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Kaya, yönetime geldikleri günden itibaren ihracat alanıyla yakından ilgilendiklerini belirterek, yaptıkları çalışmalar sonucu havaalanında özel gümrük sahası açılacağını ve Gümrük İl Müdürlüğü’nde geçici gümrükleme alanı oluşturulacağını söyledi. 
 
Türkiye’deki ihracatçıların sorunlarının, kendi sorunlarıyla örtüşmediğine dikkat çeken Kaya, “Bölgenin ve Diyarbakır’ın özgün sorunları var. Mevcut şirketlerin sorunlarını aşarsak yeni ihracatçılar da oluşur” dedi.  
Habur Sınır Kapısı’ndaki sorunların bu yıl çözüleceğinin belirtildiği ve yeni proje ile kapıların genişleyebileceğini ifade eden Kaya, Erbil, Süleymaniye ve Duhok ile işbirliğin ve ticaretin geliştirilmesi için protokoller yaptıklarını hatırlattı.  
 
'HEDEFİMİZ BİR YAPI OLUŞTURMAK'
 
İhracat rakamlarının önemine değinen Kaya, “Bizim en önemli önceliğimiz ihracat rakamlarını artırmaktır. Firmaların aktardıkları bizim için oldukça önemli. Hedefimiz Diyarbakır’da üretileni Diyarbakır’da işleyip satacak bir yapı oluşturmaktır” şeklinde konuştu. 
 
YENİ PAZARLAR
 
DİSİAD Başkanı Burç Baysal da, uluslararası uçuşların yoğunlaşmasının yeni pazarlara yönelik çalışmalar geliştireceğini ifade ederek, “Tüm bu çalışmaları yan yana koyduğunuz zaman belirli bir aşamaya geliriz. Yapılan çalışmalar birbirini besleyecek, turizmi de tetikleyecek. Avrupa ve Diyarbakır merkezli ihracat şirketleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bizim amacımız, her firmanın ihracata başlamasıdır. Küçük küçük üretimlerini ihraç etmesidir” diye konuştu.