Mahkeme görev yeri değiştirilen daire başkanlarını haklı buldu

img
VAN - Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum tarafından kadroları değiştirilen daire başkan ve memurlarının başvurusunu değerlendiren Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, çalışanları haklı buldu. Mahkeme, görev yeri değişiminde kamu yararına uygunluk bulunmadığını belirtti. 
 
Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum tarafından kadrolu birçok memurun ve daire başkanının görev yerleri değiştirilmişti. Görev yeri değiştirilen belediye çalışanları, Van İdare Mahkemesi'ne "İdari işlemin iptali" ve "Zararın tazmini" için açtıkları davalarda haklı bulundu.  
 
KAMU YARARI BULUNAMADI
 
İlk olarak Van İdare Mahkemesi'ne başvuran çalışanlar, ret yanıtı almaları üzerine dosyayı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, görev yerleri değiştirilen kadrolu memurları ve daire başkanlarını haklı buldu. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, "Memurların sınıflarının, görev ve unvanlarının değiştirilmesi husumetiyle naklen atamaları konusunda idareye takdir yetkisi tanındığını fakat bu yetkinin ancak kamu yararı ve hizmet gerekleri göz ardı edilerek kullanıldığının kanıtlanması ya da idari yargı merciince saptanması halinde, sözü edilen bu durumun, dava konusu idari işlemin sebep ve maksat yönlerinden hukuka aykırılığı nedeniyle iptalini gerektireceği yerleşmiş yargısal içtihatlarla kabul edilmiş bulunmaktadır" denildi.
 
HUKUKA UYGUNLUK BULUNMADI
 
Kayyumlar tarafından görev yerleri değiştirilenlerin lehine verilen kararın devamında şöyle denildi; "Daire başkanlığı görevine atanırken davacıdan iradesi dışında alınan istifa dilekçesi işleme konularak harita kadastro teknikerliğine atanmasına olanak bulunmadığı, bunun dışında davacı idarece davacının görevinden alınmasını gerektirecek, görevinde yetersiz ve verimsiz olduğuna ilişkin hukuken geçerli somut bilgi ve belgenin de sunulamaması karşısında, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olarak davacının daire başkanlığı görevinden alınarak harita kadastro teknikeri olarak atanmasına ilişkin dava konusu işlemden hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır." 
 
Erzurum Bölge İdare Mahkemesi tarafında oy birliğiyle alınan kararda, Danıştay yolu açık olmak şartıyla hüküm kuruldu. 
 
MA / Müjdat Can