Bölgenin en büyük Buğday Pazarında işler kesat

img

URFA - Bölgenin en büyük buğday pazarı olma özelliğini taşıyan Viranşehir Buğday Pazarı esnafları iflasın eşiğine gelmiş durumda. İşlerinin geçen seneye oranla yüzde 80 düştüğünü söyleyen pazar esnafı, yaşanan ekonomik krize çözüm bulunamazsa iflasların yaşanacağı uyarısında bulundu.

Türkiye’de ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Büyük firmalar bir bir iflas ertelemesi isterken, krizi en çok hisseden küçük esnaf ise iflasın eşiğine gelmiş durumda. Türkiye’de Konya’dan sonra en büyük Hububat Kompleksi (Buğday Pazarı) olma özelliğini taşıyan Viranşehir Buğday Pazarı günü siftahsız kapatıyor. 180 esnafın olduğu pazarda hasat sezonu açılmasına rağmen işler kötü durumda.
 
‘SİNEK AVLIYORUZ’
 
Hacı Keskin adlı esnaf, bu seneki hasattan da bekledikleri verimi alamadıklarını söyledi. Başta gübre ve mazot olmak üzere ilaç ve tohum gibi ürünlere yüzde 100 zam yapıldığını, masrafların arttığını ancak satışların düştüğünü dile getiren Keskin, üreticinin ürününü yok pahasına satmak zorunda kaldığını ifade etti. “Geçen sene bu zamanlarda buğday pazarında iğne atsanız yere düşmezdi” diyen Keskin, ancak bu sene işlerin en yoğun olduğu zamanda sinek avladıklarını belirtti. 
 
‘BİR UMUT DİYE KEPENK AÇIYORUZ’
 
Pazarda birçok esnafın dükkânını açmadığını sözlerine ekleyen Keskin, “Normalde Pazar içinde bulunan çay ocağı ve lokantaların koşullar ne olursa olsun kepenk kapatmazlardı ancak bu sene haftanın 3 ya da 4 günü kepenk açmıyorlar. Sadece onlar değil 180 esnafın olduğu yerde en fazla 50 esnaf açık kimse dükkânını açmıyor. Çünkü iş yok. İş olmadığı için de dükkânın açık olması daha çok masraf anlamına geliyor. Bu yüzden birçok esnaf kepenk açmıyor. Açanlar da bir umut iş olur diye açıyor” diye konuştu.
 
İŞLER YÜZDE 80 DÜŞTÜ’
 
Buğday Pazarında işlerin geçen seneye oranla yüzde 80 düştüğünü dile getiren Kekin, “Mal var ama para yok. Ticarette güven çok önemli ama krizle birlikte güven ortamı da kalmadı. Eskiden Pazar esnafı kendi aralarında bir birine ürün satardı ve parasını bir ya da iki ay sonra alırdı. Şimdi o da ortada kalmadı çünkü insanlar bir birine güvenmiyor. Kim ne satarsa peşin paraya satmak zorunda kalıyor. İnsanlarda para olmayınca ürün satın alamıyor. Bu da berberinde iflası getiriyor. Piyasada çok büyük bir kriz var ve bundan kaynaklı ticaret olduğu gibi durmuş durumda” şeklinde konuştu.
 
‘KRİZ FIRSATÇILARI TÜREDİ’
 
Buğday Pazarında her sene Mısır, Pamuk, Buğday, gibi ürünleri sattıklarını dile getiren Keskin, geçen sene buğdayın tonunu 900 ile 950 TL arasında sattıklarını ancak bu sene bu fiyat iki kat artarak 1500 bin TL ile 2000 TL arasında sattıklarını kaydetti. Fiyatların birden bire bu kadar artmasının tüketiciyi de olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Keskin, “Biz Pazar esnafı olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Üreticide olan buğday pazara gelene kadar 2 kat artıyor ama bu durum hem bizi hem de tüketiciyi farklı arayışlara itiyor” diye belirtti. Piyasada krizi bahane eden onlarca fırsatçının olduğuna dikkat çeken Keskin, “Vatandaş ürününü satabilmek için dükkan dükkân geziyor ama kimsede para olmadığı için ya da senet veriyor ya da çek karşılığında ürünü almak istiyor bunu fırsata çeviren simsarlar ise ürünü en ucuz fiyata kapatmanın derdine giriyor” dedi. 
 
‘BARIŞ SAĞLANMAZSA KRİZ ÇÖZÜLMEZ’
 
Ekonomik krizin sebeplerini sıralayan Keskin, son olarak şöyle konuştu: “Krizin tek sebebinin komşular ile olan ilişkilerin bozulması değil. Bu da bir etken olabilir ama tek başına bu sebep değil her şeyden önce ülkede 40 yıldır süren bir savaş var. Dolayısıyla bu savaş sürdüğü süre içinde bu ülke ekonomik krizden kurtulmaz. Ülke ekonomik anlamda refaha kavuşmak istiyorsa önce demokrasi sorununu çözmeli. Ülkede savaşa harcanan paraların haddi hesabı yok krize bir çare bulunmasını istiyorsak önce ülkede barışın sağlanmasını isteyeceğiz. Bu olmazsa daha çok kriz görürüz.”
 
MA / Erdoğan Alayumat