TARİŞ işçileri eylemlerinde kararlı

img
İZMİR – TARİŞ fabrikasında sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten atılan 7 işçinin fabrika önünde başlattığı eylemde 65 işçi ve sendika yöneticisinin gözaltına alınmasını protesto eden Gıda-İş Sendikası, "Atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar bu işletmenin önünden gitmeyeceğiz” dedi. 
 
İzmir'in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren TARİŞ fabrikasında çalışırken DİSK’e bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na (Gıda- İş) üye olan 7 işçi, dün fabrika yönetimi tarafından işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların devam edeceği söylentileri üzerine dün akşam mesai sonrası işçiler, fabrikada önünde eylem başlattı. İşten atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle eyleme geçen işçilere çevik kuvvet ekiplerince müdahale ettikten sonra 65 işçi ve sendikacı gözaltına alındı. Bugün Konak İlçesi Emniyet Güvenlik Şubesi’nde ifadeleri alınan işçiler serbest bırakıldı. 
 
İŞE DÖNENE KADAR EYLEM 
 
İşten çıkarımlara ve dün gece gözaltına alınıp serbest bırakılan arkadaşlarına destek veren Gıda-İş Sendikası, fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Türk-İş’e ve DİSK’e bağlı sendikalar ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. İşçiler adına açıklamayı Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan yaptı. 
 
‘BASKI KABUL EDİLEMEZ'
 
Aslan, 5 buçuk ayı aşkındır sendikanın TARİŞ içerisinde örgütlenmelerini yaptığını belirterek, toplu sözleşme mücadelesi verdiklerini söyledi. Gerek sendikanın gerek işçi arkadaşlarının inatla, sabırla ve huzurla sürecin masada bitmesi için çaba gösterdiklerini dile getiren Aslan, "Bugün görüşmek için işverenle mutabık kalmıştık. Ama her ne olduysa dün akşam komitedeki arkadaşlarımızı keyfi hukuksuz bir biçimde iş akitlerine son verdi. TARİŞ işçilerinin attığı arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz. İçerdeki arkadaşlarımız, işçilerin neden atıldıklarına dair açıklama almak için fabrika bahçesinde bir araya geldiler ve bu çok haklı talepleri suç sayıldı. İşverenin şikayeti ile gözaltına alındılar. Biz de yasaları biliyoruz, biz de hukuktan anlarız. İşçi arkadaşlarımızın beklemesi ve talebi suç sayılamaz. Fabrikanın genel müdürü ve yöneticileri hangi hukuki gerekçelerle işten attılar bunu açıklamalı. Şimdiye kadar iyi çalışıyor dediğiniz işçiler verimsiz derseniz bu yalan olur. Demokratik hakkını kullananlara karşı gözaltı, baskı yapmak doğru değildir. İşverenin işçileri istifaya ve sendika değiştirmeye zorlaması suçtur. 20 yılını emek vermiş alın teri dökmüş işçilere baskı yapılması kabul edilemez” diye konuştu. 
 
'İŞLETME ÖNÜNDEN GİTMEYECEĞİZ'
 
Patronun resmi olmayan görüşme istediğini dile getiren Aslan, bu talebi kabul etmediklerini söyledi. TARİŞ yönetimi ile 2 defa yazılı olarak görüşme talep ettiklerini ifade eden Aslan, her seferinde kendilerine “Biz sendikaya karşıyız sendika istemiyoruz” dediklerini aktardı. İşçiler istediği gibi istediği sendikaya üye olma hakkının bulunduğunu kaydeden Aslan, "Biz de burada karışıklık istemiyoruz. İş huzuru ve iş barışı isteriz ama bunun için işverenin haklarımızı tanıması lazım. Yoksa bu kapıdan ayrılamayız. Bu ülkede anayasal özgürlüklerin yasalara yazılı olduğunu ancak bu hakkı kullanmak için direnmek mücadele etmek gerekir. Sendikalı olmak cezalandırma sebebi olamaz. İşveren keyfi olarak işten atarken, sendikadan istifa baskısı yaparken ikna odaları kurarken suç işlemiyor mu, bu yasalar hep işverenden yana mı olacak? Alınteri ile çalışanların hak ve özgürlükleri garanti altına alınmazsa hak ve özgürlükten bahsedilemez. Buradan bir kez daha TARİŞ yönetim kurulu başkanı ve kamuoyuna duyuruyoruz; talebimiz insanca yaşayabilecek bir ücret almak ve tarafların uzlaşması ile bunu elde etmesidir.  İşçi arkadaşların hak ve özgürlüklerine saygı duyulması, iş barışı huzuru ve güvenlikten öyle bahsedebiliriz. Yoksa huzur da olmaz iş barışı da olmaz ve sorunlar büyür. Atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar bu işletmenin önünden gitmeyeceğiz” dedi. 
 
'BOYKOTA ÇAĞIRIRIZ’
 
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, TARİŞ'in patronlarının zeytin üreticileri olduğunu hatırlatarak, DİSK olarak Ege'deki Kooperatif birliklerine üye olan insanlara ulaşarak yapılan zulmü anlatacaklarını söyledi. Sarı, gerekirse TARİŞ mağazaların önünde İzmir halkını TARİŞ ürünlerini almamak konusunda eylemlerini gerçekleştireceklerine vurgu yaptı.