İzmir'de Alman sendikacılar sınır dışı edildi

img
İZMİR - Türkiye'de bulunan çeşitli sendikaları ziyaret etmek amacıyla İzmir'e gelen Alman sendikacılardan oluşan heyette yer alan 2 kişi sınır dışı edildi. 
 
Türkiye'de bulunan sendikaları ziyaret edip dayanışma geliştirmek amacıyla sabah saatlerinde İzmir'e gelen Alman İş ve Yaşam Derneği (Arbeit und Leben NRW) ve beraberindeki çeşitli sendika temsilcileri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 2 Nolu Şubesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İş ve Yaşam Derneği Temsilcisi Susan Duetschke, Almanya Eğitim Sendikası (GEW) Temsilcisi Süleyman Ateş, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. Açıklamada konuşan İş ve Yaşam Derneği Sözcüsü Susan Duetschke, dünyadaki emekçilerin sorunlarına ilişkin diyalog kurmak istediklerini söyleyerek sabah saatlerinde Alman Hizmet Sendikası (VER-Dİ) üyesi Martin Rapp ve Dirk Hansen'in Adnan Menderes Hava Limanı'nda gözaltına alınıp sınır dışı edildiklerini aktardı.  
 
‘SESSİZ KALMAYACAĞIZ’
 
Heyetteki 2 kişinin geri gönderilmesinden dolayı ziyaretlerini yarıda bırakacaklarını söyleyen Duetschk, arkadaşlarının neden gönderildiğini bilmediklerini söyledi. İzmir ve Diyarbakır’ın yerelindeki sendikacılarla diyalog kurarak 4 gün boyunca çalışma yürütmeyi amaçladıklarını belirten Duetschke, arkadaşlarının geri gönderilmesine ilişkin sessiz kalmayacaklarını söyledi.  
 
‘PROJE GELİŞTİRMEK AMACINDAYIZ’
 
Çok sayıda Türkiye kuruluşundan gençlerle proje geliştirmek istediklerini aktaran Duetschke, “Özellikle Türkiye ve Almanya'daki işçilerin arasında diyalogu nasıl sağlarız soruları soruluyor. Sorun yalnız Almanya ve Türkiye'deki emekçilerin sorunlarını çözmek değildir. Bunun yanında büyük problemlerle de karşılaşıyoruz. Bu konular için nasıl ortak bir proje geliştiririz. Hem buradaki sorunların tanıtılması sizin düşüncelerinizle geliştirip diyalogu başlatma amacındayız" dedi. 
 
‘ÇALIŞMALARI KALICI HALE GETİRMEK İÇİN GELDİK’
 
Almanya Eğitim Sendikası (GEW) üyesi Süleyman Ateş de, Almanya'da ana dil hakkı, göçmen sorunları ile ilgilendiklerini belirterek, dünyanın birçok sendikalarıyla barış için aktif çalıştıklarını söyledi. Eğitim Sen çalışmalarına destek verdiklerini vurgulayan Ateş, “Almanya'daki hükümetlere mektuplar yazarak bu konuda duyarlı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda Türkiye'deki sendikalara tabanımızda da destek var. Bu çalışmaları kalıcı hale getirmek için geldik ve umarım devam ettiririz" dedi.
 
‘ORTAK MÜCADELE ENGELENEMEYECEK’
 
Eğitim Sen üyesi Ercüment Alkan da, heyete ilişkin görüşmeler planladıklarını söyleyerek, “Eylül ayı sonunda Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel görüşme sağlanmıştı. Aralarında çoğu zaman çelişkiler olan sermaye grupları söz konusu sınıflar olunca anti demokratik uygulamalarda bir araya gelebiliyor. Fakat farklı ülkelerde işçi sınıfların bir araya gelmesi olduğunda bu basit girişim bile hızla sekteye uğratılıyor. Biz bu antidemokratik uygulamalara karşı mücadele ettik etmeye devam edeceğiz. Bu baskı yöntemleri dayanışmayı ve işbirliği için ortak mücadeleyi engelleyemeyecektir” dedi. 
 
‘DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
 
Eğitim Sen üyesi Dilek Kanlıbaş ise, Türkiye'de OHAL ile başlayan süreçten bu yana kazanılmış hakların yok edildiğini ifade etti. Yapılan uygulamaların kadınlara özgürlük olarak tanıtıldığını söyleyen Kanlıbaş, "Torpille gelen idarecilerin ve çalışanlar bizim var olan haklarımızı gaspa dönük saldırı içindeler. Bulunduğu kurumlarda güncel sorunlarını konuşamıyor.  Kreş açma hakkını savunmak yerine kadınları evde kalmaya dönük çalışmalar yapılıyor. Ama biz kadınlar olarak direnmeye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.