Ücretlerini alamayan işçilerden eylem: Hakkımızı almadan gitmeyeceğiz

img

İSTANBUL- Ücretlerini alamadığı gerekçesiyle 16 gündür çalıştıkları inşaat önünde eylem yapan işçiler, “16 gün değil, 16 yıl da olsa hakkımızı almadan gitmeyeceğimiz” dedi.

Bostancı’da Köroğlu Grup İnşaat ve Rising İnşaat Mimarlık ve Restorasyon tarafından yapılan apartman inşaatında çalışan 15 işçi, ücretlerini alamadığı gerekçesiyle inşaatın önünde başlattığı oturma eyleminin 16’ncı gününe girdi. İş durdurarak oturma eylemi başlatan işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
 
‘SENETLER KARŞILIKSIZ ÇIKTI’
 
20 yıldır inşaat işçisi olarak çalışan Raif Yılmaz (38), 11 ay önce Köroğlu Yapı’da işe başladıklarını belirti. 14 arkadaşıyla birlikte apartmanın temellerini attıklarını anlatan Yılmaz, “Patron senet vererek,  zamanı geldiğinde gidip alabileceğimizi söyledi. Senetler karşılıksız çıktı. Bir hafta içinde çözeceklerini söylediler. Ses çıkmadı. Yeniden konuşmayı denedik. Yurt dışında olduğunu söylüyor. Bizi kandırıyor, oyalıyorlar. Bu işi tamamen bitirip kaçacaklar. 16 gündür direnişteyiz. Çalıştık, emeğimiz var. Emeğimizi almadan buradan ayrılmayacağız” diye konuştu.
  
‘3 AYDIR KİRAMI ÖDEYEMİYORUM’
 
Kendilerine toplam 120 bin TL ödeme yapılması gerektiğini kaydeden Yılmaz, 10 bin TL alacağının olduğunu vurguladı. Ödemesi yapılmadığı için üç aydır kirasını ödeyemediğini ifade eden Yılmaz, “Kalabalık bir aileyiz. Tek çalışan benim. 15 gündür faturamı ödeyemiyorum. Ekonomik kriz sadece bize var. Zenginlere bir şey olmuyor. Bu haklı direnişimiz hakkımızı alana kadar devam edecek” dedi.
 
‘BURADAN ÖLÜM ÇIKAR’
 
Sabah saat 8.00’den akşam saat 21.00’e kadar aylarca çalıştığına vurgu yapan işçilerden Tuncay Toran (32) da, şunları söyledi: “Oruçlu halimizle taşını, boyasını komple biz yaptık. Sigortamızı asgari ücretten bile yatırmamışlar. Sürekli giriş çıkış yaparak ayda birkaç gün yatırmışlar. ‘Ödemeyi iş bitiminde yapacağız’ diye bizi kandırdılar. Defalarca konuşmamıza rağmen tek bir çözüm yok. Buraya gidip geldiğimiz için başka bir yerde çalışamıyoruz. Kiramızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Burada çalışan fayansçı arkadaş yol parası olmadığı için buraya gelemiyor. Arkadaşımızın ev sahibi tarafından eşyaları dışarı atıldı. Herkes gitse de ben burayı bırakmam. Benim buradan ölüm çıkar ancak.”
 
‘EŞİMİN KULAĞINDAKİ KÜPEYİ SATTIM’
 
Apartmanın inşaatında çalışmak üzere memleketten arkadaşlarını getirdiklerini dile getiren işçilerden Mehmet Tecima (33) ise, şunları dile getirdi: “Arkadaşlarımızın da parasını vermediler. Eşimizin kulağındaki küpeyi satıp getirdiğimiz kişinin parasını verdik. Krizi bahane ediyorlar. Kriz inşaat işçisine var. Biz yiyecek ekmek bulamazken patron Kıbrıs’ta balayına gitmiş. 8.750 TL alacağım var. Paramızı alamadığımız için zor durumda kalıyoruz. 16 gün değil 16 yıl da olsa buradan hakkımızı almadan gitmeyeceğimiz.” 
 
MA / Melike Ceyhan