DİSK: Sendikalar DDK'nın yetki alanından derhal çıkarılmalı

img
İSTANBUL - DDK’nin yetki ve kararlarının Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmasına tepki gösteren DİSK, "Sendika kurma hakkı ancak kanunla düzenlenebilir. Sendikalar, 5 numaralı CBK ile düzenlenen DDK'nın yetki alanından derhal çıkarılmalıdır” dedi. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle (CBK) Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) yetkilerinin genişletilmesine ilişkin düzenlemeye yaptıkları yazılı açıklamayla tepki gösterdi. 
Açıklamada, Cumhurbaşkanı’na bağlı ve onun talimatıyla çalışacak olan DDK'nin denetleyebilme yetkisi tanınmasının başkanlık rejiminin keyfiliklerinin yeni bir örneği olduğu belirtildi.
 
'SENDİKA KURMA HAKKI ANCAK KANUNLA UYGULANIR'
 
DDK'ye sendikaları denetleme ve yöneticilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verilmesinin Anayasa’ya, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Anayasa'nın 104. maddesine göre kanunların açıkça düzenlediği konularda CBK çıkarılamaz. Ayrıca Anayasa’nın kanunla düzenlenmesini öngördüğü konularda da CBK çıkarılamaz. 5 numaralı CBK ile adeta yetki gaspı yapılmış ve TBMM'nin yetkisi cumhurbaşkanı tarafından keyfi olarak kullanılmıştır. Anayasa’nın 51. maddesine göre sendika kurma hakkı ancak kanunla düzenlenebilir. Nitekim bu çerçevede sendikaların kuruluş, işleyiş ve denetimiyle ilgili olarak 6356 sayılı yasa çıkarılmıştır" denildi.
 
'DDK'YA VERİLEN YETKİ GASP VE ANAYASA İHLALİDİR'
 
Açıklamada, DDK’ye yasayla verilmiş sendikal denetleme yetkisinin olmadığı ve yasayla açıkça düzenlemiş bir konuda yasada olmayan bir yetkiyi DDK'ye vermenin, yetki gaspı ve anayasa ihlali olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Devlet Denetleme Kurulu'na verilen yetkiler, 12 Eylül Anayasası’nın 52. maddesi ile 2821 sayılı Sendikalar Yasası’nın ilk dönemlerinde sendikalara yönelik ağır denetim uygulamalarını andırıyor.  1980 ve 1990'lı yıllarda sendikalar üzerindeki idari denetim tam bir keyfiliğe dönüşmüş ve siyasi baskı aracı haline gelmişti. Anayasa’nın sendikaların keyfi olarak denetimine olanak tanıyan 52. maddesi ile sendikaların idari denetimine ilişkin kısıtlayıcı hükümler 1990'larda yürürlükten kaldırılmıştı. Yeni kararname ile sendikaların denetimi konusunda 12 Eylül hukukuna geri dönülmektedir. Sendikalar, 5 numaralı CBK ile düzenlenen DDK'nın yetki alanından derhal çıkarılmalıdır. İdari makamların sendikaların işleyiş ve kararlarına müdahale etmesini açıkça sendika özgürlüğünün ihlali olarak görmektedir. Hatırlatmak isteriz ki, sendikalar bir devlet veya cumhurbaşkanlığı bürosu değil, uluslararası sözleşmelerle ve anayasa ile bağımsızlıkları ve özerklikleri güvence altına alınmış demokratik işçi örgütleridir."