Iğdırlı çiftçiler artık tarlalarını bile ekemiyor

img
IĞDIR - Bölgenin tarım kenti olan Iğdır’da hükümetin uyguladığı yanlış politikalar nedeniyle çiftçiler emeğinin karşılığını alamıyor. Çiftçilerin büyük bir kısmı tarlalarını ekmezken, kentte tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. 
 
Iğdır'da tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle günden güne çiftçilik yok oluyor. Önce şeker pancarına getirilen kotalar ardından pamuğa getirilen kısıtlamalar, bu ürünlerin kentte ekilememesine neden olurken, çiftçiler ürettiklerini satacak pazar bulamadıkları için de üretmekten vazgeçiyor. 
 
‘KAYISIYI ÇÜRÜMEYE BIRAKIYORUM’ 
 
Yıllardır çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Mustafa Tentek, eskiden işlerinin çok iyi olduğunu; ancak şimdi kötü olduğunu söyledi. Tentek, “Mesela kayısılarımı artık toplayıp satamıyorum. Çünkü kilosunu 50 kuruştan alıyorlar. Kayısılarımı toplamaya çalışsam zararlı çıkarım. Dolayısıyla çürümeye bırakıyorum. Mazotun fiyatı ortada, insanların ekonomik gücü yerlerde ve alım gücü kalmamış artık. Mesela kayısının kilosunu çarşıda 5 TL’den alıyoruz. Bazen biz 50 kuruşa bile satamıyoruz. Traktöre bir dönüm sürmesi için 100 TL veriyorum. Yani masraflarımı karşılayamıyorum” diye konuştu.
 
‘ARAZİLERİMİZ BOŞ KALIYOR’ 
 
Sınır kapıları açıkken mazotun ucuz olduğunu ve durumlarının iyi olduğunu söyleyen Tentek, “Ermenistan sınırı yıllardır kapalı. Diğer sınırlarda da getirilen mazota kota nedeniyle çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Şimdi mazot çok pahalı. Biz de artık evimizde boş boş oturuyoruz. Çünkü çalışsak bile zarar ediyoruz. Arazilerimiz de boş kalıyor” sözleriyle durumlarını özetledi. 
 
‘SİSTEM PARTİLERİNE İNANMIYORUM’
 
Tentek, 24 Haziran seçimlerine umudunu bağlamış durumda. Partiler içinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) söylediklerini inandırıcı bulan Tentek,  “İçinde bulunduğumuz düzenden ancak HDP ile kurtulabiliriz. Oyumu HDP’ye vereceğim. Çünkü Süleyman Demirel’in, Ecevit’in, Tansu Çiller’in dönemini de gördüm. Onlar da bize vaat ettiği hiçbir şeyi yerine getirmedi. Dolayısıyla sistemin partilerine inanmıyorum” dedi.
 
'ÇİFTÇİNİN NEYİ PARA EDİYOR Kİ?’
 
Ahmet Aktaş da, çiftçiliğin artık bittiğini düşünüyor. “Çiftçinin neyi para ediyor ki?” diye soran Aktaş, “Ektiğimiz ürünlerden randıman elde edemiyoruz. Mazot pahalılığı ve su sorunu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Aras Nehri üzerine bir sürü HES yapıldığı için artık su bulamıyoruz. Bu yıl yağmurun çok yağması sayesinde şu ana kadar su sorunu yaşamadık. Yanı başımızda üç sınır kapısı var; ama hiçbirinden faydalanamıyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
‘HÜKÜMETTEN RAZI DEĞİLİM OYUM HDP’YE’
 
Çiftçilikten razı olmadıklarını belirten Kerem Doğar da, devletin çiftçilere destek vermemesinden yakındı. Çiftçiliği olumsuz etkileyen en büyük etkenin mazot fiyatının yükselmesi olduğunu dile getiren Doğar, “Hükümetin yürüttüğü politikalardan hiç razı değiliz. Bu nedenle 24 Haziran seçimlerinde oyumu HDP’ye vereceğim” dedi. 
 
‘KOTALAR NEDENİYLE ŞEKER PANCARI EKİMİ BİTTİ’
 
Ahmet Yılmaz da, 50 yıla yakındır çiftçilik yaptığını söyledi. Ektikleri hiçbir üründen verim alamadıklarını dile getiren Yılmaz, “Mazot, traktör lastikleri, gübre pahalı. Çiftçi ne yapsın? Artık çiftçi traktörüne 2 litre mazot dolduramıyor. Şeker pancarına kota getirdiler. Eskiden her çiftçinin ürettiği şeker pancarı getirilen kota nedeniyle üretilmiyor ve ekilmiyor. Bir de eskiden ektiği pancarı kaldırdığında en azından bir inek parası kalıyordu. Ama şimdi ekmeye kalkarsa da zarar edecektir” diye konuştu. 
 
‘ÇİFTÇİLİK ÖLMÜŞ BİTMİŞ’
 
Çiftçiliğin bittiğini söyleyen Yılmaz, “Çiftçi artık tarlasını ekemiyor. Tarlamızı ektiğimizde zarar ediyoruz. Biz de artık salatalık, domates ekebiliyoruz. Bu da bizi 2 ay götürüyor. Yani çiftçilik ölmüş, bitmiş" dedi.