Yayla yasakları mantarı da vurdu

img

MUŞ - Yayla yasakları, bölgede köylülerin en önemli gelir kaynaklarından biri olan kınkor mantarını da vurdu. Köylüler, ölümü göze alıp yasak bölgelere giderek mantar toplamayı sürdürüyor. 

Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçeleri ile Ağrı, Iğdır gibi Serhat kentlerinde yetişen ve yerel adı kınkor (kunkor) olan devasa büyüklükteki mantarlar, bu bölgelerde yaşayanlar için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. 
 
KÖYLÜLERİN EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI
 
Yaylalarda kendiliğinden yetişen kınkor mantarı; organik, sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle yoğun talep görüyor. Kınkor, aynı zamanda yaylalarda yetişmesinden dolayı özellikle köylerde yaşayanların  en önemli gelir kaynaklarından biri. Köylüler, yağmurun yoğun olduğu dönemlerde yaylalara çıkıp topladıkları bu mantarların kilosunu 50-60 TL'den satışa sunarken elde ettikleri gelirle kışlık masraflarını gideriyor.
 
YASAĞI DİNLEMİYORLAR
 
Ancak; son 3 yıldır bölgede yaşanan askeri operasyonlar sonucu getirilen yayla yasakları, köylülerin can güvenliğinin yanı sıra ekonomik koşullarını da olumsuz etkiliyor. Yayla yasakları nedeniyle kınkorun önceki dönemlere göre satışında azalma yaşansa da köylüler geçimlerini sağlamak için yasağı es geçip mantar toplayıcılığına çıkıyor.
 
'ÖLÜMÜ GÖZE ALIP YAYLALARA ÇIKIYORUZ'
 
Muş’ta yaşayan ve kınkorun satışını yapan Salih Bingöl (63), artık yayla yasaklarından bıktıklarını söyleyerek,  “İnsanlar can güvenliğinden dolayı korkuyor; ama artık bıkmış durumda. Köylüler geçimlerini sağlamak için ölümü göze alarak yaylaya çıkıyor. Çünkü insanlar yaylaya çıkıp mantar toplayıp sattıklarında kışlık nafakasını çıkarıyor. Bu yüzden ölümü göze alıp yasaklara rağmen yaylaya çıkıyor” dedi. 
 
'OLUMSUZ ETKİLENİYORUZ’
 
Bingöl, kınkorun gelir açısından önemini verdiği şu örnekle anlattı: “Bir komşumuz var, mantar toplayıcılığından kazancı 3 bin TL. Bu parayla çocuklarına bakabiliyor. Eğer mantar toplamaya  çıkamazsa çocuklarına bakamayacak. Bizler de Türkiye’nin ekonomisinin içinde bulunduğu bu kötü gidişattan olumsuz etkileniyoruz.”
 
'YAYLA YASAKLARI KALKSIN DİYE OYUM HDP’YE’ 
 
Yayla yasaklarının son bulması için 24 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP)oy vereceğini dile getiren Bingöl, “Beni götürüp assalar bile yolum bellidir. Yolum HDP’dir. Ülkenin yönetiminden  memnun değilim. Açlıktan ölüyoruz. Nasıl memnun olalım ki? 24 Haziran’da inşallah HDP kazanacak” ifadelerini kullandı.