Kapalıçarşı esnafı: Krizi ciddi ciddi hissediyoruz

img

İSTANBUL - Dövizdeki kur artışı nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen Kapalıçarşı esnafı, “Krizi ciddi ciddi hissediyoruz” diyerek yakındı. 

Döviz kurlarında yaşanan artış, Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı yerlerden biri olan İstanbul’daki Kapalıçarşı’da iyiden iyiye hissedilir halde. Turistlerin uğrak adreslerinin başında gelen çarşı, dövizdeki hareketlilik nedeniyle bu özelliğini neredeyse yitirmek üzere. Yerli ve yabancı ziyaretçilerinin azalması nedeniyle çarşı esnafı zor durumda. Bazı esnaflar kepenklerini indirmek zorunda kalırken, bazıları da el değiştirme hesabı içerisinde.
 
‘3 BİNE ALDIĞIMI 5 BİNE SATIYORUM’
 
Kapalıçarşı’da 30 yıldır esnaflık yapan antikacı Yusuf Şalabi, doların yükselmesiyle birlikte satışlarının azaldığını belirtti. Dolar ve Euro’nun yükselmesiyle daha önce 3 bin liraya sattığı bir parçayı 5 bin liraya satmak zorunda kaldığını söyleyen Şalabi, bu durumun satış yapmasını zorlaştırdığını ifade etti.
 
‘KÜÇÜK ESNAF KRİZDE’
 
Özellikle küçük esnafın krizde olduğundan yakınan Şalabi, “Büyük şirketler fırsatları değerlendirebiliyor. Dolar ve Euro’ya göre pozisyon alabiliyor. Onlar servetlerine servet katarken küçük esnaflar dükkanını kapatıyor ya da el değiştiriyor. Eskiden gümüşçüler vardı. Artık gümüş satılmamaya başlandı. Mücevherciler, çantacılar taklit satmaya yöneldi. İnsanlar artık pahalı mücevherler, orijinal çantalar alamıyor. Yerine imitasyon kullanmayı tercih ediyor” diye konuştu.
 
Şalabi, Türkiye’nin ekonomik açıdan turiste muhtaç olduğunu da ifade etti. Ancak turistin de kendiliğinden gelmeyeceğini dile getiren Şalabi, “Taksicisinden esnafına kadar gelen turistlerle ilgilenmek gerekiyor ki uzun vadede karşılığını alalım. Biz bunu yapmıyoruz. Kendi bindiğimiz dalları kestik, turizmi geriye götürdük. Turistler artık paralarını farklı yerlerde harcıyor. Doğru hamlelerin de yanlış hamlelerin de karşılığını alırsınız” dedi.
 
Şalabi, ekonomideki kötü gidişatı ise “Bu krizi ciddi ciddi hissediyoruz” sözleriyle dile getirdi.
 
DÜKKANLAR BOŞ
 
İktidarın yanlış politikalarından dolayı turizmin olumsuz etkilendiğini dile getiren Kuyumcu Yılgör Demir Pek de, yine insanların alım gücünün azaldığını söyledi. “İki dükkan tutardık önceden, şimdi ise dükkanlar boş. Arada uçurum farkı var” diyen Demir Pek, bu nedenle artık hükümetin değişmesi gerektiği görüşünde.
 
'HİÇ KÂR EDEMİYORUZ'
 
Çarşı esnaflarından Onur Çom ise, yaptıkları ticaretten artık kâr elde edemediklerini kaydetti. Çom, içerisinde bulundukları durumu şu sözlerle ifade etti: “Ülkemize gelen her mal dolar bazında girdiği için elimizdeki TL’nin değeri düştü. 2 sene önce 200 TL ile bir aylık alışveriş yapabiliyorken şimdi o parayla iki günlük alışveriş yapabilir hale geldik. İnsanlar farklı sektörlere yönelmeye başladı. Küçük esnaf bitirildi. Hiç kâr edemiyoruz. Kötü durumdayız.” 
 
'PİYASA SIKINTILI'
 
Dolar ve Euro’daki artışın esnafı karamsarlığa ittiğini söyleyen kuyumcu Metin Merföz de “Alışveriş yok şu anda.  Piyasanın durumu çok sıkıntılı. Daha önce gelen turistler iktidarın yanlış politikaları yüzünden gelmiyor. Gelenler de altının artmasıyla birlikte alışveriş yapmıyor” dedi.
 
Doların artışıyla altın artışının doğru orantılı olduğunu söyleyen kuyumcu Devrim Kultay ise,  “İnsanların alım gücü değişiyor. Daha önce tam altın alan şimdi yarım, çeyrek altın alıyor. Uzun zamandır turist akışı da çok azaldı. Üretim ağırlıklı ekonomiye dönmemiz gerekiyor. Çevre ülkelerle daha iyi anlaşmamız gerekiyor ki turizm kanalları yeniden açılsın” diye belirtti.