IMF'den Türkiye'ye bir dizi öneri: Ücret artışını sınırlandır

img

İSTANBUL – Türkiye’nin artan iç ve dış borçları alacaklıları endişelendirirken, IMF, mali konsolidasyon, ihtiyari yatırım teşviklerin azaltılası ve ücret ödemelerindeki artışların sınırlandırmasını önerdi. 

 
Türkiye’nin artan iç ve dış borcu alacaklıları endişelendirirken, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “IMF altınla borç versin” önerisinden sonra IMF’den karşı öneri geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) yayımladığı Mali Gözetim raporunda, "Türkiye daha güçlü mali konsolidasyona, ücret ödemelerindeki artışların sınırlanması, ihtiyari yatırım teşviklerinin azaltılması ve hedef koyulmamış mali transferlerin rasyonelleştirilmesi suretiyle ulaşabilir" denildi.
 
KÜRESEL BORÇ REKOR SEVİYEDE 
 
Her yıl IMF-Dünya Bankası toplantıları öncesinde hazırlanan Mali Gözetim raporunun ana bölümü "Kötü gün için tasarruf" başlığıyla yayınladı. Güçlü ve geniş tabanlı küresel büyümenin mali tamponların onarılması ve kamu dengelerinin iyileştirilmesi için önemli bir fırsat sunduğuna işaret edilen raporda, buna karşın küresel borçlanmanın rekor seviyelerde seyretmeye devam ettiği kaydedildi.
 
Küresel borcun, 2016 itibarıyla küresel ekonominin yüzde 225’ine yükseldiği vurgulanan raporda, “Yüksek kamu borçları ve açıkları endişe kaynağı. Yüksek kamu borcuna sahip ülkeler küresel finansal şartlarda yaşanabilecek ani bir sıkılaşmaya karşı kırılganlar” değerlendirmesine yer verildi.
 
MB ÜZERİNDEKİ BASKIYI AZALTIR 
 
Raporda, bazı ülkelere mali iyileştirmelere hız vermeleri önerisinde bulunulurken, Türkiye’nin daha güçlü mali konsolidasyona, ücret ödemelerindeki artışların sınırlanması, ihtiyari yatırım teşviklerinin azaltılması ve hedef koyulmamış mali transferlerin rasyonelleştirilmesi suretiyle ulaşabileceğine vurgu yapıldı.
 
Raporda ayrıca, daha güçlü bir mali konsolidasyonun, Merkez Bankası ve para politikası üzerindeki aşırı baskıyı azaltmaya yardımcı olacağı ve yatırımcı güvenini yükselteceği savunuldu.