Turizmde ‘Altın Çağı’nı yaşayan kentin otelleri boş

img

MARDİN – “Turizmde altın çağını yaşıyor” propagandasının yapıldığı Mardin ve ilçelerinde, hafta içi otellerdeki doluluk oranı yüzde 40’lara ulaşmazken, AKP’li belediyeler tarafından taşınan yerli turistler de esnafın derdine derman olmuyor. 

Halklar ve inançlar birleşkesi olarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Mardin ve ilçeleri, son yıllarda eski ilgiyi göremiyor. Çözüm sürecinde yüzbinlerce turistin ziyaret ettiği kent, antidemokratik yönetim, OHAL, baskı ve çatışmalardan kaynaklı son 3 yıldır can çekişiyor. Turizmdeki düşüşten dolayı son yıllarda birçok pansiyon ve küçük esnaf kepenk kapatırken, bu yılda da boş masalar göze çarpıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman ve hükümete yakın medya tarafından hemen hemen her gün dillendirilen, “Mardin’de turizm patlaması yaşanıyor. Turist akınına uğruyor. Otellerde yer bulamayan turistler, evlerde ağırlanıyor. Mardin turizmde altın çağını yaşıyor”, gibi söylemler propagandadan ibaret kalıyor. 
 
TAŞIMALI TURİST DE ÇARE OLMADI
 
Haftanın 2 günü kısmen hareketliliğin yaşandığı kentte, hafta için otellerdeki doluluk oranının yüzde 40’lara bile ulaşmıyor. Kayyum atanan belediyeler tarafından taşımalı bir şekilde otobüslerle kente hafta sonu getirilen “yerli turistler” de, kent esnafının yaşadığı ekonomik krize çare olmuyor. Tarihi yapıların bulunduğu Eski Mardin’e giden yolun önceki yıl trafiğe kapatılarak, eğlence sektörünün hedeflenmesiyle birlikte başlayan mağduriyet ise halen sürüyor. 
 
‘ESNAFA BİR GETİRİSİ YOK’
 
Konu hakkında görüştüğümüz otel işletmecileri, geçtiğimiz yıla oranla değişen bir durumun olmadığını dile getirdi. Yabancı turist sayısında her geçen yıl ciddi düşüşün yaşandığını belirten işletme sahipleri, yapılan haberlerin abartıldığını vurguluyor. Yerli turistler ise, taşımalı olarak günübirlik kente getirildiğine dikkat çeken işletmeciler, reklam amaçlı yapılan girişimlerin esnafa bir getirisini olmadığını belirtti.