'Barış ve demokrasi için 1 Mayıs'a'

img

MERSİN - 1 Mayıs İşçi Bayramı'na çağrı yapan Mersin'deki sendika ve emek örgütleri temsilcileri, barış ve demokrasi şiarıyla alanlarda olacaklarını belirtti. İşçiler, alanlarda OHAL'in kaldırılmasını ve işlerine geri dönmeyi talep edecek. 

Mersin’deki emek ve demokrasi güçleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenleyeceği miting ile kutlayacak. Sendika ve emek örgütleri temsilcileri; barış ve demokrasi talebiyle kutlanacak 1 Mayıs'a çağrı yaptı.
 
YASAKLARA RAĞMEN ALANLARA
 
İşçi bayramının ödenen büyük bedeller sonucunda kazanıldığını dile getiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Mersin İl Temsilcisi Kemal Göksoy, bugün ile birlikte işçilerin birlikte mücadelesinin önem kazandığını söyledi. Bugüne kadar 1 Mayıs’ı baskı ve yasaklara rağmen kutladıklarını dile getiren Göksoy, “Türkiye’de İşçi Bayramı resmi tatil ilan edilmesine rağmen halen yasaklarla kutlanmaya devam ediyor. Fakat tüm yasaklara rağmen bizler, alanlarda olmaya ve kitlesel olarak kutlamaya devam edeceğiz. En son geçtiğimiz yıllarda Antep, Adana ve daha birçok illerde İŞİD tehditlerine rağmen alanlarda olduk ve bayramlarımızı kutladık" diye ifade etti. 
 
Göksoy, bu yıl da işçiler, kadınlar, emekçiler olarak daha güçlü bir katılımla 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını söyledi. 
 
‘BU BAYRAMDA TALEPLERİMİZİ HAYKIRACAĞIZ’
 
Son yıllarda AKP’nin OHAL ile antidemokratik uygulamalarının yoğunlaştığını dile getiren Göksoy, “OHAL koşullarına rağmen bayramımızı coşkulu kutlamaya çalışacağız. Bu uygulamalar ile emekçiler işten atıldı, askıya alındı ve iradelerine kayyum atandı. Bunlardan dolayı işçilerimizden yaklaşık 2 bin üyemiz bu uygulamalar ile karşı karşıya kaldı. Çıkan KHK’ler işçileri ve büyük travmalar yarattı. Bundan kaynaklı bu yıl ki bayram yoksulluk, işsizlik ve hukuksuzluklara karşı taleplerimizi ve öfkemizi dile getirmek için çok önemli bir gün olarak görüyoruz” diye belirtti.  
 
İŞSİZLİK BÜYÜYORKEN 1 MAYIS'A
 
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya ise, AKP’nin ilan ettiği OHAL ile hem işçilerin taleplerinin rafa kaldırıldığını hem de işsizliğin arttığını dile getirdi. Kaya, "Zaman zaman Milli Güvenlik Kararı (MGK) ile ya da Bakanlar Kurulu kararıyla işçi grevleri ertelendi. İşsiz sayısının artık 6 milyona vardığı ifade ediliyor. Bundan dolayı hem demokrasi istemek hem iş güvencesi hem de işçinin geleceği açısından bu yıl ki İşçi Bayramı son derece önemlidir" dedi.
 
Mersin'deki emek örgütleri olarak bu yıl alanlarda OHAL'in kaldırılmasını talep edeceklerini söyleyen Kaya, ihraç edilen emekçilerin işlerine geri dönebilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması gibi taleplerini de haykıracaklarını ifade etti.  
 
'DAHA DEMOKRATİK BİR ÜLKE İÇİN'
 
İşçilerin geleceğinin AKP’nin iki dudağı arasında bırakılmayacağını ifade eden Kaya, “Daha demokratik bir ülkede insanca yaşamak için, parasız sağlık, savaşa değil eğitime ayrılan bir bütçe, barış istemek için herkes bir araya gelebilmeli” diyerek herkesi alanlarda olmaya çağırdı. 
 
'1 MAYIS TALEPLERİN YÜKSELTİLECEĞİ BİR GÜN'
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu ise, Türkiye’de tek adam ve parti diktatörlüğüne gidişatı durdurmak amacıyla alanlarda olacaklarını söyledi. 1 Mayıs’ın Newroz Bayramı gibi her kentte coşkuyla kutlanması gerektiğini söyleyen Muşlu, "Türkiye’de tek adam ve  parti diktatörlüğüne doğru bir gidişat var. Neredeyse ortada demokrasinin ‘d’ si kalmadı. Yine parlamentonun etkisi kalmadı ve yargı artık bağımsız değil. 1 Mayıs'ı Türkiye’de halkların demokrasi taleplerinin yükseltecekleri ve de kitlesel olarak buluşabilecekleri bir gün olarak görüyoruz” dedi.