Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş: 1 Mayıs'ta Taksim'e

img

İSTANBUL - Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş, “İşçi sınıfı tarihine sahip çıkıyor" şiarıyla herkesi 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırdı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş sendikaları, Galatasaray Lisesi önünde "İşçi sınıfı tarihine sahip çıkıyor" şiarıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla herkesi 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırdı. "İşçi sınıfı tarihine sahip çıkıyor yaşasın 1 Mayıs" pankartı açan grup, DİSK'in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler'in fotoğrafını taşıdı. Sık sık, "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan grup adına açıklamayı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı.
 
'1977'DEN BU YANA BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR'
 
37 kişinin yaşamını yitirdiği 1 Mayıs 1977 yılından bu yana işçi sınıfı için baskı ve zulmün devam ettiğini belirten Serdaroğlu, yine artan adaletsizlikle tüm emekçilerin ezildiğini söyledi. Dursunoğlu, "Grev yasakları, örgütlenme önündeki engeller, toplu iş sözleşmelerine yönelik kısıtlamalar yetmiyormuş gibi, kiralık işçilik, zorunlu arabuluculuk, zorunlu bireysel emeklilik vesaire işçilerin yaşamını daha da zorlaştırmaktadır. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, taşeron işçi çalıştırmanın kolaylaştırılması ile ilgili yasal hazırlıklar için uygun zaman bekletilirken esnek çalışmanın tamamen işverenlerin istekleri doğrultusunda gerçekleşmesi için yapılan çalışmalar da kamuoyunca çok iyi bilinmektedir" dedi.
 
'TAKSİM'E ÇAĞIRIYORUZ'
 
"Taksim'i 1 Mayıs alanına kapatanların korkusu, işçi sınıfının azmi ve mücadeledeki inadıdır" şunları ifade etti: "Bugün 1 Mayıs'ı bize dayatılan bir yerde kutlanmasını kabullenmemiz mümkün değildir. Böyle bir yasağın ve dayatmanın hiçbir hukuki gerekçesinin olmadığını söylemeye bile gerek yokken, tekrarlamak zorunda kalmamızın nedeni ise, bu ülkede yasakçı anlayışın ve hukuk dışılığın bir sonucu olarak değerlendirilmesini umut ediyoruz. 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda yapılması iradesi, bir alan tartışması değildir. İşçi sınıfının mücadelesinin meşru, yasal kazanımlarına, DİSK'in ve 1 Mayısların tarihine sahip çıkmaktır. Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş sendikaları olarak, 1 Mayıs'ı gerçek yerinde, Taksim'de kutlamaya, herkesi bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz."
 
Grup açıklamanın ardından çağrı bildirisi dağıttı.