DİSK TÜİK önünde: Milleti açlığa sürüklüyorsunuz

img
ANKARA - TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki gösteren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Verileri karartarak, rakamları perdeleyerek, enflasyonu düşük açıklayarak milleti açlığa sürüklüyorsunuz" dedi.
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), enflasyon verilerinin açıklandığı saatte Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) önünde açıklama yaptı. "TÜİK, elini cebimizden çek",  "TÜİK gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama", "TÜİK doğruları açıkla" sloganlarının atıldığı açıklamada, “Gerçekleri açıkla ekmeğimizle oynama” yazılı pankart taşındı.
 
 Açıklamada konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bugün TÜİK’in gerçekleri açıklaması için, milyonların ekmeğiyle oynamaması için buradayız. Bugün buradayız çünkü bugün önemli bir gün” dedi.
 
TÜİK’in bu ay açıkladığı enflasyon verilerinin önemine dikkati çeken Çerkezoğlu, “Bugün 6 aylık enflasyon belli oldu. Bu 6 aylık enflasyon oranı işçiler için, memurlar için, emekliler için büyük önem taşıyor. Temmuz ayında ücretlere yapılacak zamlar, memur maaşları, emekli aylıkları bu enflasyon oranına göre belirleniyor” ifadelerini kullandı. TÜİK’in milyonlarca işçinin, memurun, emeklinin ve onlarının ailelerinin kaderini belirlediğini kaydeden Çerkezoğlu, “Milyonların cebine girecek para, mutfağına girecek ekmek adeta TÜİK tarafından belirleniyor” ifadelerini kullandı.
 
‘EMEĞİMİZİ SAVUNMAK İÇİN BURADAYIZ’
 
TÜİK’in ülkenin adeta en büyük patronu olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Bütün emek gelirleri onun açıkladığı oranlara göre belirleniyor. O nedenle, enflasyonun eksik ölçülmesi, hatalı ölçülmesi emekçilerin hakkının gasp edilmesi demektir. TÜİK enflasyonu düşük açıklayarak işçinin, memurun, emeklinin ekmeğiyle oynuyor. Onun için buradayız. Ekmeğinizi, emeğimizi savunmak için buradayız. Enflasyonun doğru ölçülmesi için buradayız. TÜİK’e görevini hatırlatmak için buradayız” diye aktardı.
 
‘MİLYONLARIN EKMEĞİYLE OYNUYOR’
 
Halkın, işçinin hissettiği enflasyonun başka TÜİK’in enflasyonu ise çok çok başka olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Emeklinin, dar gelirlinin enflasyonu TÜİK’in açıkladığından çok yüksek. TÜİK işini doğru yapmıyor. TÜİK kendini ‘enflasyonla mücadele kurumu’ olarak görüyor. O yüzden enflasyonu bastırmak için, düşürmek için elinden geleni yapıyor. Enflasyonla mücadele etmek hükümetin işidir, Buradan TÜİK yönetimine sesleniyorum.  Enflasyonu doğru ölçün, işinizi doğru yapın. Enflasyonu düşük hesapladığınızda milyonların ekmeği ile oynuyorsunuz” şeklinde konuştu.
 
‘TÜİK VERİLERNE GÜVENMİYORUZ’
 
TÜİK verilerine güvenmediklerini aktaran Çerkezoğlu, “Geçmişte işsizlik hesaplamanız da hatalıydı. 10 yıl boyunca geniş tanımlı işsizliği, âtıl işgücünü hesaplamadınız. 10 yıl boyunca DİSK Araştırma Merkezi geniş tanımlı işsizliği hesapladı ve açıkladı. Sonunda 10 yıl sonra Mart 2021’de geniş tanımlı işsizlik açıklamaya başladınız. Enflasyon hesaplaması konusunda da yanlış yapıyorsunuz. Gelin bu hatalı yoldan, yanlış yoldan dönün. İktidarların maşası olmayın, halkın, kamunun kurumu olun” dedi.
 
TÜİK’İ UYARDI
 
TÜİK’e seslenen Çerkezoğlu, “Rakamlarla oynadığınızda enflasyon düşmüyor. Halkın alım gücü düşüyor. Rakamlarla oynadığımızda TÜİK’e olan güven düşüyor. Milyonlarca, işçi ve emekçi, gerçek enflasyonu her gün yaşayarak biliyor. Ve sizin açıkladığınız enflasyona inanmıyor. TÜİK gerçekleri açıkla. Ekmeğimizle oynama” uyarısında bulundu.
 
Açıklama, “Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganıyla son buldu.