‘Türkiye iktisadi bir yıkım yaşayabilir’

img

ANKARA - HDP Ekonomi Komisyonu Sözcüsü Garo Paylan, Türkiye’nin Efrin operasyonuyla birlikte iktisadi bir yıkımla karşı karşıya kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Örtülü ödenek adı altında cihatçıların ihtiyaçları karşılanıyor” dedi.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Efrin’e yönelik başlattığı operasyonun ekonomik faturası artıyor. Efrin operasyonuyla beraber savunma ve güvenlik harcamaları, Ocak ayında 3 kat artarak 93 milyon 564 bin TL odu. Maliye Bakanlığı Ocak ayı bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre, yılın ilk ayında bütçeden yapılan harcamalar yüzde 19,4 gibi beklenmedik oranda artarken, bütçe gelirlerinde ise düşüş yaşandı. Böylece Ocak ayında bütçe harcamaları, bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında 47,3 milyar liradan 56,5 milyar liraya çıktı. Bütçe gelirleri ise aynı dönemde 58,8 milyar liradan 58,2 milyar liraya geriledi.
 
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’de özellikle Efrin operasyonuyla birlikte savaş harcamalarının üst düzeylere çıktığını söyleyerek, “Efrin savaşı Türkiye’de iktisadi bir krize yol açar. Bu ihtimal çok yüksektir” dedi.
 
‘ÖRTÜLÜ ÖDENEKLER CİHATÇI YAPILANMALARA GİDİYOR’
 
Türkiye’de 2016-2017 yıllarında güvenlik harcamalarının sürekli olarak arttığını kaydeden Paylan, özellikle de Türkiye’nin Efrin’e yönelik başlattığı savaşla birlikte güvenlik harcamalarında büyük oranda artışların kaydedildiğini belirtti. Paylan, “Güvenlik harcamaları yalnızda tank ya da silah değildir. Örtülü ödenekle yapılan harcamaların tamamına yakını, iki yılda veya Suriye iç savaşına verilen destek noktasında, orada ki cihatçı yapılanmalara destek olarak verildi. Örtülü ödenek ile yapılan harcamaların Türkiye destekli yapılanmalar ve cihatçı grupların ihtiyacını karşılamak için harcanıyor. Çünkü oradaki binlerce cihatçı yapılanma, Türkiye’nin desteklediği kişilerin maaşları, aylıkları ihtiyaçları, silahları ve ilaçları örtülü ödenekten karşılanıyor. Bu da yıllardan beridir çok büyük miktardaki kaynakların bu savaşa harcandığını gösteriyor. Ve şu andan bütçe dengelerini ciddi anlamda bozan ve daha fazla borçlanmamıza, iktisadi dengelerin de bozulması riski ile karşı karşıya bırakan bir risk söz konusu” diye konuştu
 
‘TÜRKİYE İKTİSADİ BİR YIKIM YAŞAYABİLİR’
 
Türkiye’nin büyük bir krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Paylan, şöyle devam etti: “Türkiye kaynakları fazla olan bir ülke değil. Türkiye ekonomisi değer üretmiyor. Bütçe açıklarını borçla kapatan bir ülkeyiz. Bu savaş bütçesi de bütçe açığını ciddi anlamda arttırır. Cari açığını büyük yerlere çıkarır ve en sonunda büyük bir kriz üretir. Bu krizin maliyeti de ülkemizdeki çoğunluğu açlık sınırının altında yaşaya yurttaşlardan çıkartılacaktır. Bunun maliyeti de onlara çıkartılıyor. Zenginleri ya da muktedirlerin çıkardığı savaşın bedelini yoksul Türkiye halkları ödüyor. Yani iktisadi bir yıkım yaşayabiliriz.”
 
‘ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİN KAYNAĞI TÜRKİYE HALKLARIDIR’
 
Paylan, son olarak şunları kaydetti: “Örtülü ödeneğin kaynağı yoksul Türkiye halklarıdır. Halktan alınan vergileri örtülü ödenek adı altında cihatçıların ihtiyaçları karşılanıyor. 2012’den sonra yani Suriye savaşı başladıktan sonra artan oranlı olarak, örtülü ödenek rakamları 10 kat, 20 kat, 30 kat, 50 kat artmıştır. Bu da örtülü ödeneğin Suriye iç savaşında Türkiye’nin desteklediği cihatçı gruplara kaynak aktarıldığını net olarak ortaya koyuyor. Örtülü ödeneğe aktarılan kaynaklar yüzünde Türkiye daha da borçlanacak. Ve bu borçlanma, sürdürülemez bir vaziyette.”
 
MA / Selman Güzelyüz