Balıkçılar ‘balık hali’ istiyor

img

MERSİN - Mersin’de balıkçılık yapan Zeynel Mihadioğlu, kendilerinden alınan balığın yurttaşa iki katına satıldığını belirterek, “Hem borç hem de fırtınayla boğuşuyoruz. Balıklarımızın hak ettiği fiyattan satılması için balık halinin kurulmasını istiyoruz” dedi. 

Türkiye’de kontrolsüz avlanma ve çevre kirliliği denizleri kuruturken, balık fiyatlarını da ikiye katladı. Avlanan toplam balık miktarı her yıl bir önceki yıla göre biraz daha azalıyor. Sonuç olarak ortaya çıkan tabloda ise halk fiyatların pahalı olmasında şikayet ederken, balıkçılar da emeklerinin karşılığını alamamaktan dertli. 
 
Mersin’de yıllardır geçimini balıkçılıkla sağlayan Zeynel Mihadioğlu, toptancıların kendilerinden 50 ila 60 TL arasında aldığı bir balık kasasını 240 TL’ye sattığını belirtti. Emeklerinin karşılığını alabilmeleri için “balık hali”nin kurulmasını isteyen Mihadioğlu, “Bin bir zorlukla avladığımız balıklar masrafımızı bile karşılamıyor. Tek kazanan toptancı oluyor. Buna bir standart getirilmesini ve balıklarımızın hak ettiği fiyattan satılması için halin kurulmasını istiyoruz” dedi.
 
‘BORÇ VE FIRTINA İLE BOĞUŞUYORUZ’
 
Yakıta yapılan zamma değinen Mihadioğlu, “Günlük yakıtım 400 ila 500 litre arasındadır. Bunu yapılan zamlara vurduğumuz zaman büyük bir kayıp oluyor. Mazot fiyatlarının biraz daha indirilmesini istiyoruz. Giderler ve gelirleri hesaplayınca elimizde bir şey kalmıyor” diye konuştu. Av yasağının kalktığı ilk 2 ay boyunca ancak borçlarını ödeyebildiklerini kaydeden Mihadioğlu, “İlk iki ay borç öderken birkaç ayda fırtına ile boğuşuyoruz. Bizleri büyük gemilerle eşit görüp onlara uygulanan yasakları bizlere de uygulamasınlar. O büyük gemiler yasak döneminde uluslar arası sulara gidip zararlarını karşılayacak kadar balık yakalıyorlar. Fakat biz küçük gemiler ise o kadar şanslı değiliz” ifadelerini kullandı.