OHAL'e KaHKaha'lı yanıt

img

DİYARBAKIR - KHK ile ihraç edilen İsa Gezer, ailesinin de desteğiyle açtığı, “KaHKaha Kadın Eli Gözleme Evi” ismi kadar lezzetli tatlarıyla da yoğun ilgi görüyor. 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çalıştığı Bismil Devlet Hastanesi’nden ihraç edilen İsa Gezer, eşi Türkan, kardeşi İbrahim ve kardeşinin eşi Meryem Gezer ile birlikte “KaHKaha Kadın Eli Gözleme Evi” işletmesini açtı. 
 
Kısa süre önce faaliyete geçen işletmede gözleme, içliköfte, sac ekmeği ve sarmalar kadın emeğiyle yoğruluyor. İlçe merkezindeki işletmeye ise ilgi ise oldukça yoğun. İsmi kadar yemeklerinin tadıyla da dikkati üzerine çeken işletme, hesaplı olmasıyla her kesime hitap ediyor. KHK ile 2 kardeşi daha ihraç edilen işletme ortaklarından İsa Gezer, mücadele etmeye devam edeceklerinin mesajını vererek kendisi gibi ihraç olan emekçilere ise “Sizleri cezalandırmak isteyenlere karşı alternatifsiz olmadığınız gösterin” çağrısında bulundu.
 
'ALTERNATİFSİZ OLMADIĞIMIZI GÖSTERDİK'
 
İşletmeyi açma amacını, “Bu işle aslında alternatifsiz olmadığımızı bir kez daha göstermiş olduk” diye özetleyen Gezer, “Bizi işten atanlara söylüyoruz. Yeni bir ekmek kapısı açtık ve halen ayaktayız. Kimseye muhtaç değiliz. Açmadan önce fiyatları falan sorduk çevremizde ve ona göre fiyatlarımızı da düşürdük. Memuru da gelsin, işçisi de, çiftçisi de… Her kesimde insanımızın gelmesi için böyle bir anlayışla hizmetlerimizi veriyoruz. Nane sêlê, sarma ve gözleme yapıyoruz. Çok yoğun bir ilgi de var. Bize bu emeğe karşın ücretler çok düşük diyorlar; ama biz bu anlayışta hizmet vereceğiz” diye konuştu.
 
'İŞ YERİMİZ BİR CEVAPTIR’ 
 
İhraçların fikir ve düşüncelerinden ötürü “terbiye” amacı güttüğünü kaydeden Gezer, şöyle devam etti: “Ekonomi ve işi sürekli tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanılıyordu. Nihayetinde ihraç ettiler. Bu boyun eğdiğimiz anlamına gelmiyor. Aksine bundan sonra daha iyi mücadele etmek gerek. Ne bağımlı ne de alternatifsiz. Alternatiflerimiz var ve ekmeğimizi taştan bile çıkarırız. Bizleri görüşlerimizden dolayı ihraç edip ‘terbiye’ etme çabaları vardı ve biz buna en iyi cevabı yaşam mücadelemizle cevap olmaya çalışacağız. Bu iş yerimiz de bir cevap mahiyetindedir.” 
 
‘KADINLA DÖRT DUVAR ARASINDAN ÇIKMALI'
 
İş yerinde kullandıkları malzemelerin organik olduğunu belirten Türkan Gezer de, çalışma yaşamında kadınların daha aktif yer alması gerektiğini söyledi. İşyerinin kadının emeğiyle ayakta durduğunu dile getiren Gezer, “Tüm hazırlıklarımızı burada yapıyoruz ve her şey doğal. Bu iş yeri, kadının emeğiyle dönüyor. Daha önce hiç çalışmamıştım, bu da benim için bir fırsat oldu. İlk başlarda çok zorlandık; ama şimdi işimizi daha iyi yapıyoruz. Çalışmak evin ekonomisine katkıda bulunmak çok iyi bir durum. Çalışmayan kadınlara da çalışma yaşamına katılmaları çağrısında bulunuyorum. Çalışmak iyi hissettiriyor. Kadınların dört duvar arasından çıkması ve kimseye muhtaç olmadan ayakları üzerinde durması gerekir” dedi.