‘Efrin'in faturası emekçinin lokmasından kesiliyor’

img

İSTANBUL - Efrin’i bombalayan her bir F16 uçağının kalkış maliyetinin binlerce asgari ücretin yıllık gelirine eşit olduğunu belirten Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Savaşın bütçesi emekçilerin lokmalarından kesiliyor” dedi. 

Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, Efrin operasyonunun işçi ve emekçiye yansımasını değerlendirdi. Efrin operasyonunun maliyetinin zam olarak halka döndüğünü belirten Karabulut, her hafta sokaklarda geçinememekten dolayı intihara kalkan insanlara dikkat çekti. 
 
‘EMEKÇİLERİN LOKMALARINDAN KESİYORLAR’
 
Efrin’i bombalayan her bir F16 uçağının kalkış maliyetinin binlerce asgari ücretin yıllık gelirine eşit olduğunun altını çizen Karabulut, “Ne yazık ki iktidarın, hükümetin yıllık bütçesinde en büyük pay savaş sanayisine aktarılmış durumda. Savaşın bütçesi bizim ödediğimiz vergilerden, emekçilerin lokmalarından kesilerek gidiyor. Bize hiçbir katkısı olmayan, işçi ve emekçilere ölüm ve yoksulluktan başka bir getirisi olmayan savaşın içerisindeyiz” dedi. 
 
‘İNSANLAR KENDİSİN YAKIYOR’
 
Her hafta “geçinemiyoruz” diyerek kendini yakan ya da intihara kalkışan insanlara işaret eden Karabulut, “İnsanların çaresizlikten bu tarz yöntemlere başvurduğunu görüyoruz. Bunlar daha da artacak. İnşaat sektöründe 1 milyon 900 bin çalışan varken Ocak ayı verilerinde bu sayı 1 milyon 700 bine düşmüş durumda. Türkiye’nin ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe bile daralma yaşanırken, bunun diğer farklı sektörlere cereyan edeceğini de biliyoruz. Basın bunu gizliyor gibi görünse de işyerlerinde, sokakta, pazarda, bakkalda işin böyle olmadığını görüyoruz. Biz her gün işçi ve emekçilerin içindeyiz” diye konuştu. 
 
‘LABİRENTE SIKIŞMIŞ GİBİ’
 
“Savaşın olduğu bir yere kimse yatırım yapmaz. Üretim olmaz. Üretim olmayınca da açlık, yoksullukla boğuşur duruma geleceğiz” diye devam eden Karabulut, “AKP, bir labirent ya da kuyunun içinde çıkış arayan bir varlık gibi sağa sola saldırıyor. Dün söylediğini bugün reddediyor. Bugün dediğini yarın reddediyor” diye belirtti. Türkiye’nin yıllarca inşaat sektöründe kendini finanse ettiğini hatırlatan Karabulut, “Özellikle bölgedeki Arap sermayesiyle bunu sağlıyordu. Sıcak para kesilince de ekonomide kısır döngü başladı” dedi.
 
‘GİZLİ ZAMLARLA EKONOMİ DÜZELMEZ’
 
Hükümetin yaptığı gizli zamlarla ekonominin düzelemeyeceğini de sözlerine Karabulut, zamların emekçilerin lokmanı küçülttüğünü ancak bu zamların ekonomiyi düze çıkarmayacağını dile getirdi. AKP’nin il ve ilçe kongrelerinde bile ekonomik taleplerin dile getirildiğine vurgu yapan Karabulut, ekonomik krizden, savaşa ve savunmaya ayrılan bütçenin kısılması gerektiğini ifade etti. 
 
MA / Muhammet Doğru