Mardin’de çiftçi ile bütçe buluşması: Durum vahim

img
MARDİN – HDP’nin Mardin’deki temaslarında elektrik borçlarına dikkat çeken çiftçiler, sundukları belgeler ile durumlarının vahim olduğunu söyledi. 
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Bütçe Buluşmaları” kapsamında milletvekilleri Rıdvan Turan, Garo Paylan ve Necdet İpekyüz’ün aralarında olduğu heyet, Mardin’de temaslarda bulundu. Mardin’in Derik ilçesinde çiftçiler ile başlayan buluşma kapsamında heyet, Kızıltepe Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey ve HDP yöneticileri ile birlikte Menteşê (Menteş) Mahallesi’ne doğru yola çıktı. Endewl (Kovalı) Mahallesi’ne  gelen heyet üyeleri, araçlarından inerek tarlada çalışan çiftçilerin yanına gitti. 
 
‘DURUM VAHİM’
 
Heyeti gören çiftçi aile ile sohbet eden heyet, bölgede bulunma amaçlarını anlatarak, sorunlarını anlatmalarını istedi. Çiftçi Ali Biçer, DEDAŞ’ın çıkardığı borçlar nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarını belirterek, mazot, gübre, tohum ve işçilik giderleri ile birlikte çiftçinin perişan hale geldiğini ifade etti. Gübreyi geçen sene 2 bin 200 TL’ye aldığını kaydeden Biçer, bugün 5 bin TL olduğunu söyledi. Mazotu arabalarına dahi yükleyemez duruma geldiklerini dile getiren Biçer, mazota gelen son zamla birlikte tarlaları için nasıl mazot alacaklarını bilmediğini ifade ederek, “Durum vahim” dedi. 
 
‘DİPLOMALI SULAMACILAR’
 
Mustafa Biçer de Ziraat Bölümü kazandığını, ancak okuyanların durumunu görünce üniversiteye gitmeme kararı aldığını belirterek, “Zaten ziraat ile uğraşıyoruz. Okuyanların durumu ortada. Buralar diplomalı sulamacılar ile dolu” sözleri ile tepkisini dile getirdi.
 
‘DEDAŞ BÖLGENİN SAHİBİ GİBİ DAVRANIYOR’
 
Heyet ardından Menteşê köyüne geçerken, burada köylüler tarafından karşılandı. Necdet İpekyüz köylülere hitap ederek, ülkede kriz ve savaş olduğunu dile getirdi. Hükümetin çiftçilere destek verdiği iddiasında bulunduğunu kaydeden İpekyüz, bunu bir de çiftçiden dinlemek istediklerini söyledi. İpekyüz’ün ardından HDP’li vekil Turan da, çiftçilere Mardin ve bölgede DEDAŞ tarafından uygulanan zulmün farkında olduklarını dile getirdi. Köylerden gençlerin göç etmek zorunda kaldığını kaydeden Turan, “DEDAŞ bir elektrik dağıtım şirketi olmaktan çok bölgenin sahibi gibi davranıyor” dedi.
 
ÇİFTÇİ BELGELERİ SUNDU
 
Ardından konuşan çiftçiler, kabarık gelen elektrik faturalarına tepki gösterdi. Köylerinin 500 nüfuslu olduğunu ifade eden çiftçiler, kendilerine 14 milyon TL elektrik borcu çıkarıldığını belirterek, belgelerini heyete sundu. Çiftçi Mehmet Çelik, 2018 yılında borcunu ödediğini, ancak 2019 yılında 140 bin TL borçlandırıldığını söyledi. Borcunun ödemesini yaptığını, ancak sonraki yıl 240 bin lira borç çıkarıldığını kaydeden Çelik, 75 dönüm arazisi olduğunu, bu araziden elde ettiği ürünle bu borcu nasıl ödeyeceğini bilmediğini dile getirdi.  
 
14 MİLYON BORÇ
 
Bir başka çiftçi İbrahim Aksoy da ellerinde borç listeleri ile tek tek hangi çiftçiye ne kadar borç çıkarıldığını anlatarak, köylerinde sadece elektrik borcunun 14 milyon olarak çıkarıldığını söyledi. Köylünün çıkarılan bu borcu ödeme imkanının olmadığını ifade eden Aksoy, gidip DEDAŞ ile pazarlık yaptıklarını, köydeki tüm tarlaların icralık olduğunu söyledi. Çiftçi destekleri hatırlatılan Aksoy, destekleri görmediklerini, hepsinin doğrudan DEDAŞ tarafından bloke edildiğine dikkat çekti. 
 
17 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN İSYANI
 
Ardından söz alan 17 yaşındaki bir çocuk da, okula gittiklerini ancak ailelerinin yaşadıkları sorunlar nedeniyle eğitimden geri kaldıklarını söyledi. Seslerinin hep çıktığını ancak dinleyenin olmadığını ifade eden çocuk, “Benim eğitim masrafımı nasıl karşılayacaklar. Sözde ben devlet okulundayım devlet benim bütün masrafımı karşılamak zorunda. Ama benim kitabımın teki 80-90 TL iken benden eğitim görmemi beklemesinler” dedi. Anadilde eğitim almak istediklerini ancak alamadıklarını belirten çocuk, “Ben okulumda Kürtçe okumak istiyorum. Ama buna karşı çıkıyorlar. Her şey çok pahalı biz ne yapabiliriz ki? Bizi Allah buraya bırakmış sanki her tarafımızı kapatmış gibi. Burada benim sakin kafa ile dersimi çalışmam gerekirken, ben annem babamın maddi durumunu düşünüp, para isteyemiyorum. Ama yok. Kırtasiyeye gidip istediğim kitabı alabilmem gerekiyordu. Ama yok. Eğitimi geçin biz dilimizi konuşamıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey de, bölgede yaşanan sorunları dile getirerek, büyük şirketlere destek vermek, garantili köprü, havaalanı, yol inşa etmek yerine çiftçiye garanti verilmesini istedi. Erbey, çiftçilerin desteklerine bloke konulduğunu kaydederek, buna bir son verilmesi gerektiğini söyledi.