İzmir Sağlık Platformu taleplerini sıraladı

img

İZMİR - İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, taleplerini sıraladı. 

İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin sorunlarına ve taleplerine ilişkin İzmir Tabip Odası Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Açıklamayı sağlık çalışanları adına İzmir Diş Hekimleri Başkanı Yaman Yamangil okudu.

Yamangil, sonu görünmeyen ve başa çıkılamaz bir boyuta ulaşmış olan iş yükü altında, tükenme noktasına gelen sağlık çalışanlarının emeklilik ya da istifa sayısındaki artış dikkat çekici boyutta olduğuna dikkat çekti. Yamangil devamla, “Emeklilik ve istifaların yakın bir gelecekte ciddi bir iş gücü kaybı doğuracağı ve kamu sağlık hizmetinin aksayacağı aşikârdır. Bununla birlikte yaklaşmakta olan bu tehlike, akılcı yöntemlerle çözümlenebilir olmasına karşılık en azından devlet tarafından atanma için bekleyen on binlerce sağlık çalışanının bekletilmesi bile akıldışı görünmektedir. Son açıklamalarda yaklaşık 40 bin sağlık çalışanının Kovid -19 hastalığına yakalandığı, 100’ü aşkın sağlık çalışanının hayatını kaybettiği ifade edilmiştir” dedi.

Yamangil,  acilen çözüm beklediklerini belirterek, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“*Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, çalışma ortamları, çalışma saatleri gerçekçi ve bilimsel verilere uygun olarak organize edilmelidir. Virüs yükünü ve iş yükünü azaltacak düzenlemeler yapılmalıdır. Zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarına psikolojik destek sağlanmalıdır.

*Sağlık çalışanlarının korunması için tüm tedbirler alınmalıdır. Standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman yeterli miktarda ve düzenli olarak sağlanmalıdır. 

*Acil ve yoğun bakım gibi yüksek riskli alanların dışında da kişisel koruyucu donanım kullanımı titizlikle sürdürülmeli, bu alanda görev yapan çalışanların ekipman eksiği giderilmelidir.

*Yüksek risk altında bulunan sağlık çalışanları, Kovid-19 açısından ivedi ve öncelikli olarak düzenli tarama programına alınmalıdırlar. PCR test pozitifliğinin düşük duyarlılığı dikkate alınarak sağlık çalışanları, hem semptom takibi, hem PCR hem de antikor taraması ile sürekli izlenmelidir.

*Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği üzere; sağlık hizmeti nedeniyle Kovid-19 enfeksiyonu geçiren bir sağlık çalışanının zararının tazmini, rehabilitasyonu ve tedavisinin sağlanması sağlık çalışanının hakkıdır.

*Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı aile bireylerine bulaştırma endişesini her gün taşıyarak çalışmak durumunda kalan sağlık çalışanlarının, ulaşım, barınma, kreş gibi sorunlarının çözümü sağlanmalıdır.

*Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, bu hastalığa bağlı oluşabilecek zararlar sebebiyle tüm sağlık emekçilerinin korunması, sadece hukuki değil aynı zamanda etik bir zorunluluktur.

*Sağlık çalışanları için  kamuoyu önünde açıklanan pandemi ek ödemelerinin kapsayıcı, net ve adil olmaması sebebiyle iş barışını bozacağı unutulmamalıdır. Performansa dayalı geçici ve adil olmayan ek ödemeler yerine emekliliğe de yansıyacak şekilde, evrensel standartlara uygun, insan onuruna yaraşır,  adil ve yeterli ücret ilkesi benimsenmelidir.

*Pandemi koşullarında devam eden sağlıkta şiddet olguları için, yöneticiler öncelikle özendirici tutumlardan vazgeçmekle başlayarak gerekli önlemleri almalı,  sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamalıdır.”

‘DİŞ MUAYENELERİ YAPILAMAZ HALE GELDİ’

Devlet tarafından sağlık çalışanlarına verilen maskelerin yapılan araştırmalar sonucu sağlıkçıları korumadığını belirten Yamangil, “Sağlık çalışanlarını korumadığı için toplatıldı. Dış hekimleri olarak para ile eldiven alıyoruz.  Yüzde 300 fiyat artışı oldu. Daha önce eldivenleri 20 TL alırken 50 TL’ye çıktı. Elimizde net veriler var;  2 ay sonra eldiven bulamayacağımıza dair veriler var. Fiyatlar o kadar arttı ki diş muayeneleri yapılamaz hale geldi” dedi.

‘TEST YAPAN 100 KİŞİDEN 17’Sİ POZİTİF’

Açıklama ardından İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı kısa bir açıklama yaptı. Çamlı, “Sokağa çıkma konusu düşünülebilir ama bilimsel bir veri ile desteklenmelidir. Tedbir almak yetmiyor, bunlar denetlenmelidir. İşçilerin  HES kodu alması, yeterli   bir tedbir değildir. Fabrikalarda daha kapsayıcı ve yapısal tedbirler alınmalı. Eğlence merkezlerine de sınırlamalar getirilebilir. İzmir’de salgın artıyor, test yapan 100 kişiden 17 kişi pozitif çıkıyor” diye konuştu.