'Efem Çukuru Altın Madeni kapatılsın' çağrısı

img

İZMİR - İzmir'deki çevre örgütleri ve meslek odaları, Efem Çukuru'ndaki altın madeninin kapatılması çağrısı yaptı.  

 
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Tabip Odası, İzmir Yaşam Alanları, Konak Kent Konseyi, Gaziemir Çevre Platformu ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Efem Çukuru'nda sürdürülen altın madenciliğine ilişkin açıklama yaptı. Konak'taki Sümerbank önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ile çok sayıda ekolojist de katıldı. Maske ve eldivenlerin takıldığı açıklamada, üzerinde “İzmir yaşam alanları dayanışmadayız” ve “Yörük kızı efe anasıyım Efem Çukur’un sevdalısıyım” yazılı afiş ve dövizler taşındı.  
 
MAHKEME KARARLARI
 
EGEÇEP üyesi Oya Otyılmaz, İzmir’in su sıkıntısının temel nedenlerinden birisinin Efem Çukuru altın madeni olduğuna dikkati çekerek, Çamlı havzasında yapılması planlanan ve 300 bin kişiye su sağlaması düşünülen Çamlı barajının inşa edilmesinden Efem Çukuru Altın Madeni nedeniyle vazgeçildiğini belirtti. Efem Çukuru Altın Madeni’nin su havzası için büyük risk yaratacağı şimdiye kadar pek çok bilimsel rapor ile belgelendiğini vurgulayan Otyılmaz, bu raporlara dayanarak mahkemelerin pek çok karar verildiğini anımsattı. 
 
'ISRARLA İŞLETİLMESİ DOĞRU DEĞİLDİR'
 
İzmir’i temiz su sıkıntısı çektiğini kaydeden Otyılmaz, “Yer altı ve yer üstü suları kanserojen ağır metallerle kirleniyor. Toprağımız, havamız kirleniyor. Madenin çalışması, Kanada şirketinin, doğamızı sömürerek kazancına kazanç eklemesi için, altın madeninin verdiği zararlara göz yumuluyor. Hukuk açısından gelinen aşamada; Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı ve İzmir Valiliği, Danıştay kararını uygulayarak, 31 Aralık tarihli ÇED olumlu kararına dayanılarak verilen, izin, lisans ve ruhsatları geri alarak madeni kapatmalıdır. Efem Çukuru Altın Madeninin işletilmesinin, halkımıza, doğamıza verdiği her türlü bilimsel veriyle kanıtlı zararlara rağmen, ısrarla işletilmesi doğru değildir. Efem Çukuru Altın Madeni kapatılmalıdır" çağrısı yaptı.