Nükleer atık tehlikesi 13 yıldır devam ediyor

img

İZMİR - Çevreciler, İzmir Gaziemir’de bulunan Nükleer Atık Fabrikası’na ilişkin düzenlediği ortak açıklamada, tehlikenin 13 yıldır devam ettiğini ve fabrikadan kaynaklanan radyoaktif kirliliğin halen temizlenmediğini belirtti.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Yaşam Alanları Platformu, Gaziemir Çevre Platformu, İzmir Çevre Mühendisleri Odası, Gaziemir ilçesinde bulunan Nükleer Atık Fabrikası’na ilişkin ortak açıklama yaptı. İlçedeki Eski Kurşun Fabrikası önünde yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Parti Meclis Üyesi İbrahim Akın, CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Konak Kent Konseyi temsilcileri, belediye çalışanlarının yanı sıra çok sayıda yaşam savunucusu katıldı. Açıklamada, “Gaziemir’de nükleer istemiyoruz” ve “ İzmir Yaşam Alanları dayanışmadayız” pankartları açıldı. 

NÜKLEER ATIKLARLA BAŞ BAŞA

İzmir Yaşam Alanları Platformu üyesi Yüksel Keleş, Türkiye’nin nükleer maceraya akıl almaz bir hız ve hırsla devam ettiğini belirterek, nükleer santral inşaatlarının her türlü hukuksuzluk ve çevresel yıkımla devam ettiğini söyledi. 12 yıl içerisinde ilgili tüm merkezi ve yerel idareler tarafından sorumluluğu alınmayan sürecin, yazışmalar, raporlar, davalar ile bugüne geldiğini dile getiren Keleş, tarihinin en büyük çevre cezasının kesilmesi işleminin yapıldığı, ancak tahsilinin gerçekleştirilemediğini kaydetti. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci doğru işletilemediğini ve gelinen noktada hala nükleer atıklar ile baş başa olduklarını anlatan Keleş, güvenlik kültürünün gelişmediği ülkemizde, İzmir Gaziemir‘deki Eski Kurşun Fabrikası’ndan kaynaklanan radyoaktif kirliliğin halen temizlenmediğini söyledi.  

‘13 YILDIR HİÇBİR ADIM ATILMADI’

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da atıkların tespitinin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen toplumun çevre bilincinin yöneticilere yansımadığını ve bu sorunun çözülmesi için bugüne kadar hiçbir adım atılmadığını söyledi. Tespit edilen atıkların nükleer santrallerdeki uranyumun ayrıştırılması için kullanılan bir madde olduğuna dikkat çeken Arda, “Görüyoruz ki atıkların bertaraftı için hiçbir adım atılmıyor. Hepsini şiddetle kınıyorum. Vatandaşlarımız adına başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere, yetkilileri göreve çağırıyorum” diye konuştu.

AİHM BAŞVURU HAZIRLIĞI 

Elindeki cihazla alanda radyasyon ölçümü yapan EGEÇEP Avukatı Arif Ali Cangı ise radyasyon değerinin 0.100'den başlayarak 0.220'ye kadar yükseldiğini belirtti. Radyasyon oranın sürekli değiştiğini ancak günümüzde radyasyonun her miktarının zararlı olduğuna dair bir kabul mevcut olduğunu aktaran Cangı, şöyle devam etti: “Her bünyeyi farklı etkiliyor. İnsanlar bunun çevresinde yaşıyor. Ne yapıp edip bu atıkların buradan uzaklaştırılması gerekiyor. İnsanların sağlığını korumak için buna ihtiyacımız var. Burası hepimiz için bir sınavdır. Bunu halledemezsek ve bir de nükleer santraller gelirse vay halimize. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru hazırlığı içindeyiz. Sonuç çıkar veya çıkmaz ama mahkemeleri beklemeden bu meseleyi çözmemiz gerekir.”