Danıştay Karaburun’da RES’in önünü açtı

img

İZMİR - Karaburun Yaylaköy'deki RES projesiyle ilgili "ÇED olumlu kararını" iptal eden yerel mahkemenin kararı Danıştay tarafından bozuldu. Karaburun Kent Konseyi, karara tepki gösterdi. 

 
İzmir Karaburun Yaylaköy’de faaliyette bulunan “Karaburun RES” projesinin "ÇED Olumlu" raporunu iptal eden yerel mahkemenin kararı, Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu. Karaburun Kent Konseyi konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak, bilirkişi raporlarıyla, 50 türbinli tesise ilave edilecek 37 türbinden 9’unun, doğal ortam ve hayvan popülasyonuna zarar vereceği tespit edildiği halde iptal kararının bozulmasına tepki gösterdi. 
 
Kararın Yaylaköy'de yeni RES projesinin önünü açtığı ifade edildi.
 
ÇEVRE SAĞLIĞI HİÇE SAYILDI
 
Kurulacak rüzgar türbinleri ile çevre sağlığının hiçe sayıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’ini (252 km²) tek başına kaplayan LODOS Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaburun RES Projesine karşı yürütülmüş olan hukuk mücadelesi 5’inci yılına girdi. Bu zaman zarfında, proje için verilen ÇED Olumlu kararı iki kez ve üretim lisansı bir kez iptal edildi. Ne yazık ki, bu iptal kararlarına karşın, gerek T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, mahkeme kararlarındaki iptal gerekçeleri dikkate alınmaksızın, üretim Lisansları ve ÇED izinleri hızlı bir şekilde yenilendi" denildi.
 
Yaşamın yok edilmesine izin vermeyeceklerinin vurgulandığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ÖÇKB sürecinin gerektirdiği davranış içine girmesini ve Karaburun Yarımadası’nın doğal değerlerini vahşice tahrip eden yatırımlara süreç sonuçlanıncaya kadar ‘dur’ demesini, kamuoyu önünde talep ediyoruz."