EGEÇEP: Kanal İstanbul ihalesi halka ve tarihe saldırıdır

img
İZMİR - EGEÇEP, Kanal İstanbul projesinin etki alanındaki tarihi köprüler için yapılan ihaleye, “Halkımıza ve tarihimize saldırıdır. Bu ihale derhal iptal edilmeli” diyerek tepki gösterdi.
 
Kanal İstanbul projesinin etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon (yeniden yapım) projeleri için ihale gerçekleştirildi. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu eşsözcüleri Berna Babaoğlu Ulutaş ve Ali Osman Karababa, yazılı bir açıklama yaparak, ard arda alınan kararla koruma altındaki doğal alanların imara açılmasına tepki gösterdi.
 
‘KORONAVİRÜS GÜNLERİNDE BİLE TALAN DEVAM EDİYOR’
 
Koronavirüs salgınıyla insanların can derdinde olduğu şu günlerde bile doğaya, tarihe, yaşam alanlarına saldırıların sürdüğü belirtilen açıklamada, “Bu virüsün doğada yarattığımız ekolojik yıkımların etkisiyle yaşanmış olduğu bilinmekte iken, yaşanan zor günlerde ısrarla doğaya yönelik saldırıların artırılması, hangi aklın ürünüdür anlamak mümkün olmamaktadır” denildi.
 
‘KORUMA ALANLARI TİCARETE AÇILIYOR’
 
Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından kıyı yağmacılığının önünü açan karar 16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Açıklamada, “Bu kararla doğal koruma alanları ticari faaliyetlere açıldı. Doğal alanların yağmalanmasının ve talan edilmesinin önünde hiç bir engel kalmadı” ifadeleri yer aldı. Türkiye’nin farklı yerlerinde 305 adet maden sahasının ihaleye çıkarılarak, doğa talanına yenileri eklendiğinin altı çizilen açıklamada, bu ihalelerin iptali için Danıştay’a dava açıldığı bilgisi de paylaşıldı. 
 
‘İHALE DERHAL İPTAL EDİLSİN’
 
Kanal İstanbul projesi kapsamında iki tarihi köprünün yerinin değiştirilmesi için yapılan ihaleyi eleştiren açıklamada, “Bu ihale, hem halka hem tarihimize bir saldırıdan başka bir şey değildir. Yurttaşların şu sıralar koronavirüs salgını yüzünden, yarınını bile düşünebilecek durumda olmadığı bilinirken, demokrasinin olmazsa olmazı katılımcılık, kararlara katılım, bilgi edinme hakları hiçe sayılarak bir ihale gerçekleştiriliyor. Kültürel ve tarihsel varlıklarımız taşınarak değil bulundukları yerlerde korunmaya alınmalıdır. Bu ihale derhal iptal edilmelidir” denildi.