Cudi’de doğa katliamı

img

ŞIRNAK – Ciner Grubu tarafından Silopi’de işletilen termik santral için Cudi Dağı’nda açılan yeni maden sahalarında dinamitlerle doğa katliamı gerçekleştiriliyor. Ortaya çıkan görüntüler, katliamın boyutunu gözler önüne serdi. 

Şırnak’ın Silopi ilçesi Görümlü (Bêspin ) ve Çalışkan (Gite) beldeleri arasında 2006 yılında yapımına başlanılan ve 2013 yılında açılışı dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Ciner Grubu’na ait termik santral için yeni maden sahaları açılıyor. Termik santrale maden yetiştirmek amacıyla Cudi Dağı’nda açılan maden sahaları dağın oyulmasına yol açarken, çalışmalarda dinamit kullanılması tahribatı daha da büyütüyor. Binlerce dönüm arazinin patlama ve yakılma yöntemi kullanılarak tahrip edildiği bölgede hayvanlar ve ağaçlar da katliamdan nasibini alıyor. 
 
KATLİAMI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
 
Yüzlerce yıllık tarihe sahip Asurilere ait Aksu (Herbul) köyünü yok eden maden çalışmaları, önce Cudi Dağı’nın Zêriger ve Çele Şex Abas alanlarında sıçrarken, şimdi de Gire Êzmun olarak adlandırılan bölgede sürüyor.  İş makinelerinin yanı sıra dinamitlerle yapılan maden sahası açma çalışmaları çevre köyler ile birlikte Silopi ilçe merkezinden dahi görülecek boyutlara ulaşırken, patlamalar nedeniyle ortaya çıkan toz bulutu da hayatı olumsuz etkiliyor. Bölgede son zamanlarda kanser vakalarında artış yaşanmakta. Yetkililer kulak tıkanırken, ne zaman çekildiği belli olmayan görüntüler, tahribatı gözler önüne serdi. 
 
Yüzlerce dinamitle patlatılarak yapılan yeni maden sahası açma çalışmalarının yansıdığı görüntülerde Cudi Dağı’nın iç kesimlerinin tamamen oyulduğu ve bitki örtüsünün tıraşlandığı görülüyor. Patlama nedeniyle ortaya çıkan toz bulutunun da yansıdığı görüntülerde, patlatmayı gerçekleştirenlerin kahkaha atması dikkati çekiyor. 
 
ERDOĞAN SAVUNMUŞTU
 
Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan termik santral açılışında “Birileri diyor ki; bu santral çevreyi kirletecek. Hepsi yalan. Gençler bunu iyi bilin. Burada en ileri teknoloji uygulanıyor. Ve bu teknolojilerde tüm emisyon hacmine varıncaya kadar hepsi yapılıyor. İşte çıkan duman belli. Siyah duman var mı? Yok. Ama birileri Şırnak'ın, Silopi'nin, Türkiye'nin kalkınmasını istemiyor. Bunlar Silopi'deki işsiz gençlerin cebine para girsin istemiyor” diye savunmuştu.