‘ÇED gerekli değil’ diyen Vali'ye: Akla, bilime, hukuka aykırı

img

ÇANAKKALE-  Ayvacık’ta Assos Antik Kenti civarında kurulması planlanan jeotermal enerji santraline karşı çıkan Büyükhüsun Dayanışması, valiliğin kazı çalışmaları için “ÇED gerekli değildir” kararına tepki göstererek, “Akla, bilime, hukuka aykırıdır. Bölgenin ekolojik dengesini ve tüm canlıların yaşam formlarını yok saymaktır” dedi.

Çanakkale’nin Ayvacık’a bağlı Büyükhüsun Köyü’nde Bakrom Madencilik adlı şirketin jeotermal enerji santrali projesi kapsamında kazılara başlaması ardından Çanakkale Valiliği, kazılar için “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Karara karşı İdare Mahkemesi’nde dava açan bölge köylüleri, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, turizmciler ve STK’lardan oluşan Büyükhüsun Dayanışması ise direnişe başlamıştı.

Büyükhüsun Dayanışması, Valiliğin kazı çalışmaları için verdiği karara yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.  

Açıklamada söz konusu şirketin, bu arama sondajında jeotermal kaynak bulup bunu kazanca dönüştürecek bir yatırım yapmak istemesi halinde, bunun için yeniden bir başvuru yapmasının gerekeceği hatırlatıldı.

 ‘AKLA BİLİME VE HUKUKA AYKIRIDIR’

ÇED kararının gerekli olmadığı açıklamasının bilime ve hukuka aykırı olduğunu belirtilen açıklamada, “Farklı başvurular, verilen izinler, işlemekte olan süreçler göstermektedir ki, konu yalnızca Büyükhüsun Köyü altında yapılacak dar kapsamlı bir sondajdan ibaret değildir. Yıllara saridir ve geniş bir alanda jeotermal enerji santrali yapımına yöneliktir. Zaten girişimci firma bunu başvuru dosyalarındaki haritada açıkça belirtmektedir. Hal böyleyken, valiliğin yerin altını üstüne getirecek bölgesel, ulusal ölçekte bir proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı akla, bilime, hukuka aykırıdır. Bölgenin ekolojik dengesini ve tüm canlıların yaşam formlarını yok saymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

‘FIRSATÇILIĞA DEĞİL, DOĞAYA SAHİP ÇIKALIM’

Valilik ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne çağrı yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Gelin bölge insanının huzurunu bozacak, doğamıza, arkeolojik değerlerimize, turizme, tarıma, hayvancılığa, topyekûn yaşama zarar verecek bu işe, siz de Valilik olarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak dur deyin. Fırsatçılığa değil, güzel ülkemizin sonsuza dek yaşanır bir doğaya birlikte sahip çıkalım.”

Öte yandan uzmanlar, projenin tamamlanması halinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Troya Antik Kenti başta olmak üzere Assos, Parion, Alexandria Troas gibi antik kentlerin de zarar göreceğini düşünüyor.