‘Savaş en büyük ekolojik tahribattır’

img

DİYARBAKIR – Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıyla bölgedeki doğal dengenin geri dönülemez bir şekilde tahrip olacağını açıkladı.

 
Mezopotamya Ekoloji Hareketi, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye gerçekleştirdiği saldırıya karşı UNICEF, UNESCO ve UNCHOR gibi uluslararası kurumları göreve çağırdı. Saldırının Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Türkmenlerin ve diğer birçok halk ve inanç kesimlerinin IŞID’e karşı direnerek kurdukları ortak yaşam iradesi ve sistemine karşı gelişen bir savaş olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Toplumsal ekolojik temelde birlikte-barışık bir yaşam inşa edilmeye çalışıldığı böylesi süreçte bu saldırılar ancak devletler üstü sermayeye hizmet edecektir” denildi.
 
‘EN BÜYÜK EKOLOJİK TAHRİBAT’
 
Savaşların en büyük ekolojik tahribatlar olduğu vurgulanan açıklamada, “Her savaş bir felakettir. Bu saldırı da bölgedeki doğal dengenin geri dönülemez bir şekilde tahrip olmasına yol açacaktır” diye kaydedildi.
 
Bölgede bulunan elektrik santralleri ve barajların bombalanarak hedef alındığı bilgisinin edinildiği aktarılan açıklamada, “Barajların bu şekilde tahrip edilmesinin yerleşim yerlerinde ve genel canlı hayatına büyük tahribatlara yol açacağını öngörebiliyoruz. Ormanlar, ağaçlar doğal bir yaşam alanı topyekün yok olacaktır. Diğer taraftan en temel yaşam hakkı olan temel sağlıklı gıdaya ulaşım ve içme suyu ihtiyacının karşılanması da imkânsız hale gelecektir. İnsan ve insan dışı doğanın onarılmayacak derecede tahrip olacağı bu savaşa hayır diyelim” denildi.