‘Su yaşam hakkıdır, hakkımıza sahip çıkıyoruz’

img
İZMİR - İzmir'de bulunan meslek odaları ve çevre örgütleri, Dünya Su Günü’nde “Su yaşam hakkıdır” sloganıyla azalan su varlıklarının önemine dikkat çekti. 
 
Ege’de bulunan çevre örgütleri, 22Mart Dünya Su Günü’ne ilişkin açıklama yaptı.  “Su yaşam hakkıdır” sloganıyla yapılan açıklamaya  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Tabib Odası, İzmir Barosu, Konak kent Konseyi, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Çevre Gönüllüleri Platform (İZÇEP) ve İzmir Doğa ve Yaşam Girişimi’nin aralarında bulunduğu kurumlar Konak ilçesine bağlı Alsancak semtindeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. “Su yaşam hakkıdır” pankartı açan kurumlar adına Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emine Helil İnay Kınay, açıklama yaptı. 
 
 'SU HAVZALARI KORUMASIZ HALDE'
 
İklim değişikliği susuzluk ve çölleşmeyi beraberinde getirdiği belirten Kınay, son 50 yılda su varlıklarının korunmadığı ya da yağmalandığı belirterek Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Kuzey Ege havzalarında su kalitesi değerinin düşmesinin de bu durumu özetlediğini ifade etti. Kınay, “İzmir’in içme suyunun yüzde 40’nı sağlayan Tahtalı ile Gördes su havzasındaki kirlenme baskısının artması bölgedeki tüm su havzalarını korumasız hale getiriyor” dedi.
 
YEREL YÖNETİME ADAY OLANLARA ÇAĞRI
 
Kenti yönetmeye aday olanları kuraklık riskine karşı çalışma yöntemlerini açıklamaları gerektiğini ifade eden Kayın, "Suyumuzu, havzalarımızı, denizlerimizi, ormanlarımızı, doğa ve kültürel varlıklarımızı korumak hepimizin omuzlarındadır” diyerek tüm kent halkını mücadele etmeye çağırdı.