Mazıdağı’nda siyanür iddiası STK’leri harekete geçirdi

img

MARDİN – Cengiz Holding’in Mazıdağı’na bağlı Karataş Köyü’nde siyanür havuzu kurduğu iddiaları üzerine harekete geçen sağlık ve ekoloji hareketleri, köyde incelemelerde bulundu. Siyasetçilerin de yer aldığı heyet, bölgeden numune alarak iddianın takipçisi olacaklarını belirtti.

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemika) Köyü’nde, hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmaya başladığı iddiaları üzerine, sivil toplum örgütleri hareket geçti. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Mardin Tabipler Odası Başkanı (MTO) Derya Etem, Ekolojist Abdulvahap Irmak, Diyarbakır Tabipler Odası (DTO) Başkanı Şerif Demir’in de aralarında olduğu bir heyet, Karataş Köyü’nde incelemelerde bulundu. Heyeti köy muhtarı Mehmet Hadi Araç ve köylüler tarafından karşıladı.
 
Muhtar Araç ve köylüler, heyet ile yaşadıkları sürece dair bilgiler paylaşırken, köyde yaşam alanlarının tükenmek üzere olduğu aktardı. 
 
Heyet köyde bulunan su ve topraktan incelenmek üzere numuneler aldı. Köyden aldıkları numunelerin ardından incelemelerini sürdüreceklerini ve numunelerin sonuçlarını dönemsel olarak tekrardan alacakları ve karşılaştıracaklarını belirten heyet üyeleri, iddiaların takipçisi olacaklarını vurguladı. 
 
Daha sonra söz konusu havuzun yapılacağı alanda inceleme yapmak isteyen heyetin fabrikaya girişine izin verilmedi. Heyet üyeleri, çalışmalarını dünyadaki tüm ekoloji hareketleri ile ortaklaştıracaklarını da dile getirerek, bölgeden ayrıldı.