Hatimoğulları: Balık ölümlerini Meclis'e taşıdı

img
ADANA - HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay'ın Samandağ İlçesinde 10 binlerce kefal cinsi balığın kıyıya ulaşamadan öldüğü yönündeki iddiaları Meclis’e taşıdı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay'ın Samandağ İlçesi Meydanköy kıyılarında sahile ulaşmaya çalışan 10 binlerce kefal cinsi balığın kıyıya ulaşamadan öldüğü yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.
 
Samandağ ilçesi Tekkebaşı Mahallesi'nde yer alan Asi Nehri Boğazı'nda tatlı suyun denize döküldüğü alanda her yıl yaşanan balık ölümlerinin sayısının her yıl artığına dikkat çeken Hatimoğulları, bu yıl balık ölümünün 10 binleri bulduğunu kaydetti.
 
Hatimoğulları, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını istediği sorular şöyledir:
 
*  Balıkçılara ve çevre sakinlerine göre bölgede her yıl yaşanan balık ölümlerinin nedeni nedir? Daha önce bununla ilgili Bakanlığınıza herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Konu ile ilgili araştırma yapılmış mıdır?
 
* Bu yıl balık ölüm sayısının onbinleri bulmasının nedeni nedir? Balık ölümlerindeki ciddi artışa sebebiyet veren bu yılın geçtiğimiz yıllara göre farkı nedir?
 
* Olayın meydana geldiği Asi Nehri Boğazı’na zehirli atıkların atıldığı iddiası doğru mudur? Evsel ve sanayi atıkları denize mi boşaltılmaktadır?                                                                 
 
*  Çevre ve Şehircilik Hatay İl Müdürlüğü yetkililerine göre, “Kurum yetkilileri balık ölümleri ihbarı üzerine çevrede uzman ekiplerle inceleme başlatıp vatandaşlarla görüşmüş; ilk belirlemelere göre balık ölümlerine fabrika atığı ya da herhangi bir zehirli atığın neden olmadığını iletmiştir”. Ancak kesin sonuç Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce sudan alınan numunenin incelenmesi sonrası ortaya çıkacakken, herhangi bir zehirli atığın olmadığını söylemek gıda güvenliği açısından doğru mudur?
 
*  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sudan numuneler alınmış olup, tahlil sonuçları neticelendirilmiş midir? Konuyla ilgili kamuoyuna bilgilendirme yapılacak mı?
 
*  Kıyıya vuran ölü balıklar, konu öğrenildikten hemen sonra ilgili ekiplerce neden bölgeden kaldırılmamıştır? İnsan sağlığının ve doğanın olası olumsuz etkilenme ihtimali neden ihmal edilmektedir?
 
* Başka bir iddia olarak; balık ölümlerinin nedeni sulama bentlerinde suların tutulup, yeterince can suyu bırakılmaması ya da sulama sezonunun bitimiyle bentlerin aniden açılarak suyun yüksek debiyle akması etkisi ile bent içerisindeki balıkların şoka uğraması ise; bu yöntemlerin ekolojiye ve balıkçılık sektörüne olumsuz etkileri ve sürdürülebilirliği üzerine çalışmalarınız var mı?
 
*  Bakanlığınızın konuyla ilgili ileriye dönük çalışmaları var mıdır?