Çevre mühendisi Durel: 'İhanet ettik' diyenler yeni beton projeleri sunuyor

img

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planında yer alan projelerin doğal alanları tahrip edeceğini belirten Çevre Mühendisi Sedat Durel, "İstanbul'a ihanet ettiğini söyleyenler İstanbul'a yeni beton projeler sunuyor" dedi. 

Dünya genelinde artan betonlaşma ve kaybolan yeşil alanlar ile küresel ısınma giderek artış gösterirken beraberinde küresel iklim değişikliklerini de getiriyor. Küresel iklim değişikliklerinin Türkiye’yi de ciddi anlamda etkilediği belirten Çevre Mühendisi Sedat Durel, “Türkiye’de iklim değişikliğini tetikleyen iki temel etmen var. Birinci etmen küresel iklim değişikliğidir. İkinci etmen ise alt yapı sistemleri ve kentleşme biçimleri gibi etmenlerdir. İstiklal Caddesi’nin tarihinde ilk kez sel ile karşılaşması buna örnektir. Bunun sebebi çok basit. Betonlaşmanın artması demek suyun yer altına inememesi yani sel olaylarını tetiklemesi demektir. Ayrıca yine betonlardan kaynaklı toprağın ısı dengesi sağlanamıyor. Tüm bu nedenlerden kaynaklı küresel iklim değişikliği İstanbul’da katlanarak yaşanıyor” dedi.
 
‘HAYATIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR’
 
İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de ciddi bir betonlaşmanın yaşandığına dikkat çeken Durel, hükümet tarafından verilen imar izinlerinin de betonlaşmanın önünü açtığını söyledi. Durel, “Her geçen gün yeşil alanları kaybediyoruz. Ormanlar park alanlarına çevriliyor, parklar da imara açılıyor. Orman alanlarının imara açılması için çok ciddi girişimler söz konusu. Tüm bunlar hem bizim hayatlarımızı hem de gelecek neslin hayatlarını elinden alıyor. Yapılan AVM’ler halkın ihtiyacı değil, bir avuç inşaat firması dışında bu projeleri talep eden bir kesim söz konusu değil. Halk olarak bir avuç inşaat firmasının bekası için tek taraflı basınç altında bırakılıyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
'AMAÇ DAHA FAZLA RANT'
 
Betonlaşmanın herhangi olumlu bir yanının olmadığının altını çizen Durel, “3’üncü Havalimanı için milyonlarca ağaç kesildi. Kanal İstanbul Projesi ile bu bölgelerde yeni şehirler kurulması planlanıyor. Bu şehirleşmeler ile birlikte en az 8 milyon yeni nüfusun İstanbul’a gelmesi bekleniyor. İstanbul yeşil alan konusunda ciddi problemler yaşayan şehirlerin başında geliyor. Millet bahçesi projeleri ile yeşil alan yapılacağı savunuluyor ama millet bahçelerinin gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz. Atatürk Havalimanı park yapılacak deniliyor fakat içi bir türlü doldurulmuyor. Park dedikleri şeyin Taksim’de Gezi Parkı’nı düzenleme adı altında her tarafın betona çevrilerek saksılarda ağaç konulması olarak gördük. Bu yeşil alan değildir. Burada aslında niyetin İstanbul halkını yeşil alanla buluşturmak değil, ellerindeki alandan nasıl daha fazla rant elde edileceğinin hesabının yapıldığı yönünde kuşku uyandırıyor” dedi.
 
'PROJELERDEN VAZGEÇİLMELİ'
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini hatırlatan Durel, “İhanet açıklamasının ardından yapılan ilk icraat imar affının çıkması oldu. Açıklanan 100 günlük eylem planı da betonlaşmayı getiriyor” dedi. Doğal alanların korunmasının yanında mega projelerin yaratacağı tahribatlar göz önünde bulundurarak bu projelerden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Durel, son olarak şunları söyledi: “Yerel yönetimlerin görevden alınma hakkı seçenlere devredilmeli. Şehir adına yapılan hatalarda halk kendi seçtiği yöneticiyi kendi inisiyatifi ile görevden alabilmeli ki kimse ihanet edemesin. Bu demokratikleşmeyi gerçekleştiremediğimizde kültürel değerlerimizin yok edildiği, rant için heba edilen, ekolojik dengeyi bozan projeler ile yaşamaya devam edeceğiz.” 
 
MA / Elif Çetiner